Ga naar Content

Zeehondenwachter Bart redt gewonde zeehond op strand Zandvoort

Zeehondenwachter Bart van der Boom heeft gisteravond op het strand van Zandvoort-Zuid een zeehond uit een benarde situatie gered. Het dier was verstrikt geraakt in een meterslang net en had een flinke wond.

De zeehond verstrikt in het net - Foto: Reddingsbrigade Bloemendaal

Na een melding van een wandelaar, trof Bart van A-Seal, de zeehondenwachtersopvang, het dier kruipend op het strand aan tussen Zandvoort en Bloemendaal. De jonge grijze zeehond was verwikkeld in een meterslang net, dat het achter zich aan trok. 

(Tekst gaat verder onder de foto)

De zeehond sleepte het net achter zich aan - Foto: Reddingsbrigade Bloemendaal

Normaal gaan zeehondenredders in het donker niet meer op een melding af, omdat zeehonden te boek staan als agressieve roofdieren die zich niet makkelijk laten vangen. "En dan gaat veiligheid boven alles." Bart riep daarom de hulp in van twee medewerkers van EHBZ (Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren) uit Noordwijk. "Je wilt toch hulp bieden."

Met drie man wisten ze in het donker de jonge zeehond toch in een mand te krijgen. Op de post van de Reddingsbrigade Bloemendaal is het net rond de nek van het dier losgeknipt. "Dat ging nog niet gemakkelijk", vertelt Bart. "Het vocht en beet om zich heen. In nood zijn het geen lieve dieren. Ze weten niet dat ze door ons worden geholpen."

Genezend zeewater

Na het verwijderen van het net, bleek de zeehond een fikse wond te hebben. "Maar ze hebben een dikke vetlaag. In het zeewater geneest dat het snelst." Dus is de zeehond naar het rustige strand van het natuurgebied Noordvoort tussen Zandvoort en Noordwijk gebracht en daar vrijgelaten. "We laten het liefst zoveel mogelijk de natuur zijn genezende werking doen."

(Tekst gaat verder onder de foto)

De wond geneest het snelst in zeewater - Foto: Reddingsbrigade Bloemendaal

"We hebben hem wel een gekleurde stip gegeven. Dan kunnen we controleren of hij weer terugkomt op het strand en dan in de gaten houden hoe het met het beestje gaat." Dat kleuren van een zeehond wordt vaker gedaan als gestrande zeehonden weer worden uitgezet. 

Banaanhouding

Overigens benadrukt zeehondenwachter Bart dat er vaak niets aan de hand is met een zeehond op het strand. "Negen van de tien keer zijn ze prima in orde en rusten ze alleen maar uit. Als ze in een 'banaanhouding' liggen, dan zijn ze helemaal aan het relaxen."

Bart beschrijft hoe de zeehond dan met kop en kont omhoog op de rug ligt. In de vorm van een banaan dus. Dan hoeft er niet gebeld te worden met het dierennoodnummer 144.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]