Ga naar Content

Veiligheid boven alles: protestcampagne tegen plan voor één piloot in de cockpit

Niet twee maar één piloot in de cockpit: vliegtuigbouwers willen technologie inzetten om de bemanning in de cockpit te verkleinen, maar piloten zijn hier fel op tegen en starten daarom vandaag een campagne op Schiphol. 'Niet gokken met veiligheid' is hun motto.

Cockpit en piloten in een Airbus A330-900neo van Garuda Indonesia op Schiphol - Foto: NH Media/Doron Sajet

Vliegtuigbouwers zijn al jaren bezig met het ontwikkelen van technologie waarmee ze een van de twee piloten willen vervangen. Dit moet kosten besparen en het tekort aan piloten gedeeltelijk oplossen. 

Toch zijn de piloten allesbehalve enthousiast. Ze vrezen dat het verminderen van de bemanning ten koste zal gaan van de veiligheid en starten daarom een protestcampagne met petitie.

Niet bewezen

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) benadrukt dat nieuwe technologie alleen moet worden geïntroduceerd als het de veiligheid verbeterd. "Dat is niet bewezen", zegt Hugo Lantain van VNV tegen NH. "Terwijl het als piloot onze plicht is mensen veilig naar hun bestemming te brengen."

Zijn organisatie dringt aan eerst onafhankelijke onderzoeken te laten uitvoeren, waarmee medische en psychologische gevolgen in kaart worden gebracht. Ook willen ze een onafhankelijk onderzoek naar de daadwerkelijke kosten en baten.

Dat twee piloten veiliger zijn dan één, noemt hij wel een zekerheid. "Een piloot kan zich plots niet goed voelen of er kan een motorstoring optreden", geeft hij als voorbeelden. "De piloten kunnen elkaar dan controleren en ondersteunen.

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook