Ga naar Content

Tot 6 jaar cel geëist tegen familie voor witwassen miljoenen euro’s

Het Openbaar Ministerie (OM) is vandaag met vier leden van een familie gevangenisstraffen tot zes jaar en schikkingen tot bijna vijf miljoen euro overeengekomen. "De vier personen worden onder meer verdacht van gewoontewitwassen en bankieren zonder vergunning", aldus het OM. Volgens het OM heeft de familie zich schuldig gemaakt aan ruim negentig miljoen euro aan ondergronds bankieren. 

Foto: AT5

Een 54-jarige man en leider van de organisatie, heeft ingestemd met de hoogste ontnemingsschikking van 4,9 miljoen en een gevangenisstraf van zes jaar. Het OM heeft beslag gelegd op het vermogen van de man wat het hoogste bleek te zijn. Het OM laat weten dat de eisen zonder de procesafspraken ongeveer een derde hoger zouden hebben gelegen. De andere drie leden van de familie kwamen, samen met het OM, strafeisen overeen van 24 tot 48 maanden. 

De familie opereerde vanuit een bedrijfspand in Zuidoost, volgens het OM diende deze plek als hoofdkwartier waar zij waarschijnlijk al 16 tot 20 jaar actief waren. Ook werden er panden gebruikt in andere delen van de stad, waaronder de Pijp en Oost. De familie handelde naast cashgeld ook in bitcoins en crypto-currency. 

'Geen direct geweld'

De familie pleegde volgens het OM, zo blijkt uit onderzoek, geen direct geweld. Zelf beweren zij ook alleen betrokken te zijn bij economische misdrijven. Toch stelt het OM dat zij hiermee 'eigenlijk criminelen ondersteunden die zich bezighielden met de import en verkoop van grote hoeveelheden cocaïne en over veel drugsgeld beschikten'. 

OM: "Dit onderzoek heeft aangetoond dat de rol van bankiers die het geld tussen kopers en verkopers van verdovende middelen regelen, bijna even belangrijk is als de daadwerkelijke drugshandel zelf. Zonder geld is er geen handel, en zonder bankiers is er geen geld, stelde het OM vandaag op de zitting."

Onderzoek

Eind 2019 startte het onderzoek naar de familie na een Team Criminele Inlichtingen (TCI)-tip, waarin werd aangegeven dat 'meerdere leden van een familie al vele jaren in het ondergronds bankieren zouden zitten'. Daarnaast zouden zij grote geldbedragen witwassen. Na een uitgebreid onderzoek werden er in april 2022 in totaal elf verdachten aangehouden en werd er in 16 panden - in Diemen, Amsterdam en Almere - gezocht. 

"Er is toen bijna anderhalf miljoen euro cashgeld aangetroffen", schrijft het OM. Verder werden er ook dure horloges en voertuigen in beslag genomen. "Ook werden meubels met verborgen ruimten met daarin cashgeld, en geldtelmachine aangetroffen."

Voor het onderzoek naar de familie werd groot ingezet. Zo waren er bij de actie 225 mensen van de politie, OM, douane, gemeente, RIEC en specialisten van defensie betrokken. 

"Er waren bij de actie 225 mensen van de politie, OM, douane, gemeente, RIEC en specialisten van defensie betrokken"

Openbaar Ministerie

Op last van burgemeester Halsema zijn er op de dag van de actie drie ''handels'-panden' van de familie gesloten: een reisbureau in de Pijp, een tropische winkel in Oost en een bedrijfspand in Zuidoost. De officier van justitie liet weten: "Niet eerder leidde het aantreffen van grote sommen geld en een verdenking van witwassen tot een dergelijk bestuursrechtelijk handhaven dat ook in stand is gebleven."

Daarbij benadrukt de OvJ dat dit 'vervelend voor de gedachten' is. "Maar ook wel een indicatie dat langzamerhand het inzicht komt dat facilitators in zaken van georganiseerde criminaliteit onmisbaar zijn en ook moeten worden aangepakt."

De rechtbank zal op 1 juli uitspraak doen over de zaak. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]