Ga naar Content

Het voorjaar kan beginnen: de grutto's zijn er weer

Deze week zijn de eerste grutto's uit Afrika teruggekeerd in de Noord-Hollandse weilanden. Het gaat vooralsnog om enkele tientallen grutto's, maar dat kan gezien worden als voorbode van de lente. Bij het Landje van Geijsel in Ouderkerk aan de Amstel staan sinds deze week zo'n vijftig grutto's met hun pootjes in het water.

Net boven het gele gras staan ze: de eerste gruttos die zijn teruggekeerd uit Afrika. - Foto: NH Media/Stephan Roest

Er ligt een laag water over het Landje van Geijsel in Ouderkerk aan de Amstel. Er scharrelen smienten rond tussen de slobeenden, wilde eenden en de krakeenden.

Er lopen wat wulpen en scholeksters en sinds deze week dus ook de eerste grutto's. De komende weken zullen de aantallen flink toenemen. Hier, en ook op andere natte weilanden, komen straks honderden grutto's aan na de lange trek uit het zuiden.

de vogelkijkschuur bij het Landje van Geijsel - Foto: NH Media/Stephan Roest

Zaterdag 16 maart openen we het weidevogelseizoen 2024 met een feestelijke uitzending op tv vanaf 12.00 uur. We treffen voorbereidingen voor het broedseizoen en genieten van de weidevogels die de Noord-Hollandse natuur zo bijzonder maken. De eerste medewerkers zijn er al, ook u bent van harte welkom.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]