Ga naar Content
Een foto van een man met bloemen voor hem.
Amsterdam

Drie keer levenslang geëist tegen hoofdverdachten moord Peter R. de Vries

31 januari 2024, 11.30 uur · Aangepast 31 januari 2024, 13.10 uur
Door: Niels van Steijn · Foto: RTL/Tom Cornelissen

Het Openbaar Ministerie heeft tegen drie mannen die verdacht worden van de moord op Peter R. de Vries levenslange celstraffen geëist. Het gaat om Delano G., de vermeende schutter, Kamil E., de vermeende bestuurder van de vluchtauto en Krystian M. die gezien wordt als de 'moordmakelaar'. Tegen de zes andere verdachten werd celstraffen tussen de 3 en 21 jaar geëist.

De Vries werd in juli 2021 doodgeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat, vermoedelijk vanwege zijn rol als vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het Marengo-proces. "Een moord in een serie, en opnieuw een aanslag op de rechtstaat", zo omschreef het OM die gebeurtenis vandaag.

Levenslang geëist in zaak moord Peter R. de Vries - NH Nieuws

Voor G. en E. is het de tweede keer dat er tegen hen levenslang geëist wordt. Dat gebeurde bijna een jaar na de moord ook al, maar kort daarna werd bekend dat de zaak om verschillende redenen opnieuw moest. Inmiddels kent de zaak geen twee, maar negen verdachten, van wie Krystian M. er dus één is. 

Schok

Volgens het OM hebben de mannen die vandaag terechtstaan 'een onvoorstelbaar leed' aangebracht aan familie van De Vries. "Zij missen hun vader, partner en maatje. Zij zijn geconfronteerd met het feit dat er schokkende beelden op internet circuleren van hun dierbaren, beelden die opzettelijk zijn verspreid om de samenleving te schokken en vrees aan te jagen. Het is een misdrijf waarvoor de dader bewust heeft gekozen."

In totaal zijn negen verdachten gearresteerd, diegene die de opdracht zou hebben uitgezet is nog niet bekend, hoewel er verschillende aanwijzingen in de richting van Ridouan Taghi zijn. 

Delano G. (24); aangehouden 6 juli 2021, vermeende schutter
Eis: levenslang

Kamil E. (36); aangehouden 6 juli 2021, 'bestuurder vluchtauto' 
Eis: levenslang

Krystian M. (27); aangehouden 4 juli 2022, 'moordmakelaar'
Eis: levenslang

Gerower M. (26); aangehouden op 4 juli 2022 in Spanje, 'filmer en verspreiden op social media'
Eis: 21 jaar cel

Erickson O. (28), aangehouden op 4 juli 2022 op Curaçao, 'filmer en verspreiden op social media'
Eis: 21 jaar cel

Christopher W. (27); aangehouden 26 juli 2022, 'contact van filmers'
Eis: 3 jaar met aftrek voorarrest

Konrad W. (30) aangehouden 26 september 2022 in Polen, regelde volgens het OM de telefoons, wapens en de vluchtauto
Eis: 17 jaar cel 

Ludgardo S. (34); aangehouden op 23 januari 2023, 'deed voorverkenningen en stuurde filmers aan'
Eis: 14 jaar cel

Delano K. (29) 3 april 2023, zou rol hebben gespeeld bij regelen auto die door filmers is gebruikt (5 april heengezonden)
Eis: 8 jaar en 4 maanden

"Niemand heeft daartoe het recht, moord of doodslag schokt de samenleving ernstig", vervolgde de officier van justitie. "Naast het onherstelbare leed dat de partner, kinderen en andere naasten heeft aangedaan heeft de moord gezorgd voor een ongekende schok in de samenleving. Voor deze ongekende grote schok zijn de verdachten volledig verantwoordelijk."

Zwijgrecht

De eisen worden op de vierde dag van het strafproces rond de moord op Peter R. de Vries uitgesproken. Tijdens het proces stelde de rechtbank tientallen vragen aan de negen verdachten, en al waren de berichtjes tussen de verdachten voor en na de moord veelzeggend, zij bleven zich beroepen op hun zwijgrecht. Tijdens het proces spraken de kinderen van Peter R. de Vries de verdachten toe. Omdat de zaak opnieuw moest lieten zij een video zien waarin ze de vermeende uitvoerders van de moord 1,5 jaar geleden toespraken. Maar niet zonder de verdachten die later zijn aangehouden ook toe te spreken. 

Royce de Vries richt zich tot de verdachten - NH Nieuws

Hoewel alle verdachten geen antwoorden gaven op vragen van de rechtbank, was Krystian M. ontroerd door de toespraak van Royce en Kelly de Vries. Gisterochtend nam hij het woord en maakte excuses aan hen. Hij zegt onder druk te zijn gezet. 

De moord op Peter R. de Vries

Het is rond 19.30 uur als Peter R. de Vries op 6 juli 2021 door de Lange Leidsedwarsstraat naar zijn auto loopt. Even daarvoor is hij te gast geweest bij RTL Boulevard, iets wat hij wel vaker doet als hij wil vertellen over een zaak waar hij op dat moment mee bezig is.

De Vries had niet door dat hij op dat moment gevolgd werd. De man die achter hem aanliep, kwam steeds dichter bij. Hij schoot De Vries met meerdere schoten van dichtbij door het hoofd. Niet veel later – de schutter stapte in een vluchtauto op de Prinsengracht – rende een andere man op de bewusteloze De Vries af. Hij filmde hem van dichtbij. Nadat hij de beelden deelde, verspreiden die zich in no time over het internet. 

Het Openbaar Ministerie eiste ruim een jaar na de moordaanslag levenslang tegen twee verdachten. Er zou genoeg bewijs zijn dat Delano G. en Kamil E. schuldig zijn aan het 'medeplegen' van de moord op Peter R. de Vries en het voorhanden hebben van vuurwapens, waaronder het moordwapen. De officier van justitie noemde de moord een 'aanslag op onze rechtstaat'. Volgens hem was de moord bedoeld om angst en terreur aan te jagen. "Het is voor het Openbaar Ministerie echt tot hier en niet verder." 

Nieuwe informatie

Maar de zaak moest opnieuw omdat een paar dagen voordat de rechter uitspraak wilde doen, nieuwe informatie boven water kwam. De rechtbank heropende het onderzoek waardoor de geplande uitspraak werd uitgesteld. Daar kwam nog bij dat één van de rechters naar het buitenland verhuisde.

In het onderzoek zijn nog zeven verdachten aangehouden, hun zaken zijn gevoegd met de strafzaak van Delano G. en Kamil E. Hieronder een overzicht met de namen van verdachten, die volgens justitie betrokken waren bij de moord op De Vries. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]