Ga naar Content

Politie start onderzoek naar groep jongeren na nieuwjaarsrellen in Huizen

Het lijkt erop dat de 'nieuwjaarsrellen' rond het Huizer winkelcentrum De Kostmand van afgelopen jaarwisseling toch nog een staartje krijgen voor de betrokken jongeren. De politie blijkt uitgebreid strafrechtelijk onderzoek te doen naar de groep. Dat stelt Huizer burgemeester Niek Meijer. De groep jongeren zette het winkelcentrum tijdens de jaarwisseling zo op z'n kop dat de mobiele eenheid er aan te pas moest komen. 

Foto: Inter Visual Studio

De jongeren staken zwaar vuurwerk af en gooiden stenen naar de politie. De mobiele eenheid kon dat stoppen en zeker vijftien jongeren staande houden. Veel Huizers reageerden de volgende ochtend verbaasd: er bleek niemand aangehouden en meegenomen naar het politiebureau, de jongeren bleken alleen geïdentificeerd. 

Toch blijkt de kous voor de groep jongeren niet af. Naar nu blijkt is de politie achter de schermen bezig is met een onderzoek en dat kan nog altijd strafrechtelijke gevolgen hebben voor de jonge daders. Welke consequenties de 'relnacht' zou kunnen hebben is nog afwachten. Er moet nog goed in kaart gebracht worden welke personen betrokken zijn geweest en wat hun rol was. 

Brandstofbom

Al met al hebben zo'n veertig tot vijftig jongeren de jaarwisseling 'verziekt', terwijl volgens burgemeester Niek Meijer de rest van Huizen juist wel een goede jaarwisseling had. De groep begon aan het begin van de oudjaarsnacht met een brandstofbom in een plantsoen op Plein 2000 en trok daarna naar het winkelcentrum.

Daar hielden ze flink huis: twee winkelruiten en de toegangsdeuren van de Jumbo-supermarkt moesten het ontgelden. Daarnaast raakten de brievenbussen en de portiek van het nabijgelegen appartementengebouw zwaar beschadigd door vuurwerk.

Toen de politie erbij kwam, hield het niet op. De jongeren bekogelden de politieagenten met zwaar vuurwerk en stenen. Daardoor raakte een politieauto beschadigd. De burgemeester besloot daarop de hulp van de mobiele eenheid in te roepen. 

Lees ook

Eerdere ongeregeldheden

Het was afgelopen jaarwisseling niet de eerste keer dat het misging bij het Huizer winkelcentrum. Ook de afgelopen twee jaar waren er ongeregeldheden, maar zo erg als afgelopen jaarwisseling was het nooit. En dat terwijl de gemeente met onder meer jongerenwerkers, ondernemers, jongeren en andere bekenden uit het winkelcentrum vooraf veel had gedaan om overlast te voorkomen.

Er was extra toezicht in het winkelcentrum. Voorafgaand aan de jaarwisseling was er een flinke campagne van de gemeente om jongeren op te roepen zich rustig te houden. 

Volgende jaarwisseling

Huizen werkt ondertussen al door naar de volgende jaarwisseling, om ervoor te zorgen dat het dan wel betere gaat. En als het dan toch misgaat, moet er beter en effectiever worden opgetreden tegen bekende en onbekende relschoppers. De gemeente werkt daarvoor samen met onder meer politie, justitie en enkele andere maatschappelijke partners. 

“Het gaat om een breed pakket aan maatregelen dat gericht is op de individuele personen die bij de ongeregeldheden geïdentificeerd zijn, maar ook op hun sociale omgeving. Daarbij zullen maatregelen van meer algemene aard nodig zijn om ook effectief te kunnen optreden tegen de personen die niet geïdentificeerd zijn, maar waar we wel een signaal tegen willen afgeven”, aldus de burgemeester aan de gemeenteraad. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]