Ga naar Content

Kogel is door de kerk: vervallen varkensschuur 't Boetje wordt rustpunt voor wandelaars

Na bijna anderhalf uur fel debatteren, is het hoge woord eruit. Een krappe meerderheid van de gemeenteraad in Medemblik kiest voor het voorstel om de vervallen varkensschuur in Oostwoud, die de naam 't Boetje draagt, ‘op te knappen’ tot een rustpunt voor fietsers en wandelaars. Daarmee komt een einde aan jarenlang politiek gesteggel.

De vervallen varkensschuur - Foto: NH/Michiel Baas

Voor de allerlaatste keer stond 't Boetje in Oostwoud gisteravond in de politieke schijnwerpers. Wat gebeurt er met het geld - zo'n 2 ton - dat al een tijdje ligt te verstoffen?

Na een fel en hoog oplopend debat, ziet een krappe meerderheid van de gemeenteraad (16 stemden voor en 10 tegen) tóch heil in het voorstel van wethouder Jeroen Broeders om de varkensschuur ‘op te knappen’ tot een rustpunt voor fietsers en wandelaars.

Boomgaard en picknicktafels

En dat betekent dat de varkensschuur wordt gesloopt, omdat die nu te onveilig is. Na de sloop moet die op ‘profielniveau’ herbouwd worden. "Zo blijven de contouren van de varkensschuur zichtbaar in het landschap, ondersteund door een informatiebord met daarop de historie", aldus wethouder Jeroen Broeders.

Daarbij wordt de boomgaard in ere hersteld, en worden er picknicktafels en prullenbakken op het terrein geplaatst.

Alles bij elkaar genomen moet het zo'n 70.000 euro gaan kosten. Het resterende bedrag, zo'n 130.000 euro, wordt ‘gedoneerd’ aan Oostwoud en Midwoud voor initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid van beide dorpen.

't Boetje als politieke speelbal in Medemblik

De gemeente Medemblik ontving in 2020 zo'n 2,5 ton van afvalverwerker HVC, ter compensatie van de komst van een zonneweide in Oostwoud. Omwonenden en de gemeente wilden van dat bedrag de varkensschuur opknappen. Na het verlengen van de vaarverbinding en een fietspad langs de Tripkouw is er nu nog 2 ton over.

De afgelopen jaren zijn er diverse gesprekken gevoerd met de Dorpsraad en Historische Vereniging Midwoud-Oostwoud (HVMO). Eerst leek het erop dat er een expositie- of vergaderruimte zou komen, maar dat ging uiteindelijk niet door.

Het zou in de papieren gaan lopen, gezien de slechte staat van de varkensschuur. "Het verkeerde in een zodanig vervallen staat, dat een min of meer simpele restauratie een utopie bleek", legde HVMO-voorzitter André de Vries eerder uit aan NH. En dus werd het ambitieuze plan losgelaten.

Bij de Dorpsraad zijn er al een tiental initiatieven binnengekomen, weet voorzitter Ralph-Peter Maitimo. Als voorbeeld noemt hij het zwembad in Midwoud, dat hiermee verduurzaamd kan worden. "Maar ook een ophaalsysteem voor boten of speeltuin behoren tot de initiatieven", vertelde hij al eerder bij NH.

In de tussentijd hebben ook de tennisbaan en gymnastiekvereniging aangeklopt bij de Dorpsraad. "Zij hebben bijvoorbeeld nieuwe spullen nodig", zegt hij. In februari wordt er een bewonersavond gehouden om de voorgedragen initiatieven toe te lichten, en wordt er besloten waar het geld naartoe gaat.

'Dossierbijter' stopt als raadslid

De ‘schenking’ van afvalverwerker HVC heeft de afgelopen jaren veel stof doen opwaaien. Het heeft zelfs geleid tot ‘slachtoffers’, zo werd gisteren voor de buitenwereld duidelijk. Door ‘een gebrek aan transparantie en integriteit’ stopt Niels de Waal als raadslid van Hart voor Medemblik, die zich maandenlang vastbeet in het dossier. "De Medemblikker politiek is voor een groot gedeelte in moreel opzicht chronisch ziek. Het is trekken aan een dood paard", vertelde hij de precieze reden van zijn vertrek.

Volgens hem is er sprake van afkoping, waarbij er ‘geen harde afspraken werden gemaakt over wat er met het geld ging gebeuren’.

Later dit jaar wordt de varkensschuur gesloopt en het vrijgekomen gebied heringericht.

Lees ook