Ga naar Content

Verdachten moord Peter R. de Vries zwijgen, berichtjes veelzeggend: "Dwars door kk hoofd"

"Deze hond moet je hebben. Knal op zijn hoofd 'kkk' hard", het zijn berichten die vlak voor de moord op Peter R. de Vries telefonisch worden gestuurd tussen twee verdachten. Naast de berichtjes werden er ook in de rechtszaal haarscherpe camerabeelden getoond en tientallen vragen gesteld, maar alle negen verdachten lieten vandaag niks los over hun rol bij de moord op De Vries. Vandaag was de eerste dag van de inhoudelijke behandeling in de strafzaak rond de moordaanslag.

Foto: AT5

Naast de beelden van de moord op De Vries, de berichtjes die voor en na de aanslag zijn verstuurd, zoekopdrachten van verdachten en tientallen vragen over de hun rol stond de behandeling vandaag in het teken van het zwijgrecht. De verdachten lieten niks los over de moord op De Vries en wat daaraan vooraf is gegaan. 

Advocaat Annemiek van Spanje vertelde vanmiddag namens de familie dat zij niet hadden verwacht dat de verdachten iets zouden vertellen: "De vraag is natuurlijk of de uitleg nog zo veel toevoegt als je ziet wat het bewijs precies is. Hoe dik het dossier is en waar het uit bestaat. Dan zou je ook als standpunt kunnen stellen dat een verklaring niet zo heel veel meer toevoegt."

Moordaanslag 

In de zomer van 2021 werd De Vries in de Lange Leidsedwarsstraat neergeschoten. Negen dagen later overleed hij in het ziekenhuis. Nog geen jaar later eiste het Openbaar Ministerie levenslang tegen de twee vermeende uitvoerders, maar door verschillende ontwikkelingen moest de zaak opnieuw. 

"Dwars door die kk hoofd en lichaam. Hij is dood", stuurde de vermoedelijke schutter Delano G. vlak na de schietpartij naar zijn contactpersoon. Om 19.30 uur liep Peter R. de Vries naar zijn auto. Even daarvoor was hij te gast bij RTL Boulevard, iets wat hij wel vaker deed als hij wilde vertellen over een zaak waar hij op dat moment mee bezig was.

De Vries had niet door dat hij op dat moment werd gevolgd. De man die achter hem aanliep, kwam steeds dichterbij. Hij schoot De Vries van dichtbij door het hoofd. Niet veel later – de schutter was dan al verdwenen – rende een andere man op de bewusteloze De Vries af, hij filmde hem. Nadat hij de beelden deelde, verspreidden die zich binnen no-time over het internet. 

In totaal zijn negen verdachten gearresteerd, diegene die de opdracht zou hebben uitgezet is nog niet bekend, hoewel de naam van Ridouan Taghi boven het onderzoek hangt. 

Delano G. (23); aangehouden 6 juli 2021, vermeende schutter

Kamil E. (36); aangehouden 6 juli 2021, 'bestuurder vluchtauto' 

Krystian M. (27); aangehouden 4 juli 2022, 'moordmakelaar'

Gerower M. (26); aangehouden op 4 juli 2022 in Spanje), 'filmer en verspreiden op social media'

Erickson O. (28), aangehouden op 4 juli 2022 op Curaçao, 'filmer en verspreiden op social media'

Christopher W. (27); aangehouden 26 juli 2022, 'contact van filmers'

Konrad W. (30) aangehouden 26 september 2022 in Polen, regelde volgens het OM de telefoons, wapens en de vluchtauto 

Ludgardo S. (34); aangehouden op 23 januari 2023, 'deed voorverkenningen en stuurde filmers aan'
 
Delano K. (29) 3 april 2023, zou rol hebben gespeeld bij regelen auto die door filmers is gebruikt (5 april heengezonden) 

Het Openbaar Ministerie eiste ruim een jaar na de moordaanslag levenslang tegen twee verdachten. Er zou genoeg bewijs zijn dat Delano G. en Kamil E. schuldig zijn aan het 'medeplegen' van de moord op Peter R. de Vries en het voorhanden hebben van vuurwapens, waaronder het moordwapen. De officier van justitie noemde de moord een 'aanslag op onze rechtstaat'. Volgens hem was de moord bedoeld om angst en terreur aan te jagen. "Het is voor het Openbaar Ministerie echt tot hier en niet verder."

Strafzaak opnieuw

Hoewel we inmiddels 2,5 jaar verder zijn, is er nog altijd geen uitspraak gedaan in de zaak. Dat komt omdat een paar dagen voordat de rechter uitspraak wilde doen, nieuwe informatie boven water kwam. De rechtbank heropende het onderzoek waardoor de geplande uitspraak werd uitgesteld. Daar kwam nog bij dat één van de rechters naar het buitenland verhuisde, waardoor de zaak tegen Delano G. en Kamil E. in zijn geheel opnieuw moet worden gedaan. 

Vandaag was een van de vele dagen die is uitgetrokken voor de behandeling van de zaak. Morgen zal het dossier nog besproken worden, volgende week dinsdag en woensdag is het Openbaar Ministerie aan zet. Dan komst ook de strafeis. De rechtbank doet naar verwachting in juni uitspraak. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]