Ga naar Content

Gerelateerde videos

Henk Spaan: "Sommige voetballers hebben helemaal geen verstand van voetballen"

In de serie Iconen voegen we steeds een nieuw portret toe aan de eregalerij van Noord-Hollandse grootheden. Deze week is dat sportjournalist Henk Spaan. Voetbal kijken is zijn hobby, maar ook zijn werk. 

biografie

naam: Henk Spaan

geboren: Heerhugowaard, 1948

beroep: sportjournalist, presentator (radio, tv), columnist, hoofdredacteur Hard Gras

erelijst: Zilveren Reissmicrofoon, 1980

Henk Spaan - Foto: Robert Jan de Boer

In zijn werkkamer staat een zwarte sofa, het is de voetbalkijksofa van Henk Spaan. Hier kijkt hij alle voetbalwedstrijden die er te zien zijn.

"We hebben op maandag een podcast", vertelt Spaan. "Ik probeer dan in het weekend zoveel mogelijk te zien. Dan kijk ik wel een stuk over zes wedstrijden."

Neemt u het dan ook wel eens op, om het fast-forward af te kunnen spelen?

"Nee, om de een of andere reden neem ik nooit iets op. Het moet live. Daar heb ik geen uitleg voor, het is gewoon zo. Ik vind het vervelend om iets te zien waarvan ik weet dat het al is geweest."

Spaan is een echte sportliefhebber. Hij houdt van veel meer sporten dan voetbal alleen. "Maar", zegt hij, "er is zoveel voetballen, je aandacht gaat dan toch meer naar de sport die dan ook je werk is."

Tekst gaat door onder de foto

Henk Spaan is toeschouwer bij een amateurwedstrijd - Foto: NH Media

"Ik ben een echte sportliefhebber. Maar er is zoveel voetballen, je aandacht gaat dan toch meer naar de sport die dan ook je werk is"

Henk Spaan, sportjournalist

Naast de podcast over voetbal en uw columns bent u ook hoofdredacteur van het literaire voetbalmagazine Hard Gras

"De verhalen in Hard Gras zijn beter geschreven, denk ik, Het was ook een niche. Er was uit de zogenaamde intellectuele wereld, de literaire wereld, nauwelijks belangstelling voor voetbal. Nu zit elke jonge schrijver op een voetbalclub. Of het nu in de zaal is of op het veld. Dat is heel anders dan in de tijd dat wij aan A.F.Th. van der Heijden vroegen: schrijf eens een stuk voor ons. Dat hebben we, denk ik, wel mede helpen veranderen: de positie van het voetbal in de literatuur. Dat was ook de opzet." 

Henk Spaan maakte samen met Harry Vermeegen -tussen 1982 en 1996- diverse satirische televisieprogramma's.

Heeft u ook nog aandenkens aan uw tijd met Harry Vermeegen?

"Ik heb, geloof ik, in mijn huis in Frankrijk nog zo'n Koud hè-muts liggen. Maar verder niet. Het is allemaal zo lang geleden."

Tekst gaat door onder de foto

Henk Spaan en Harry Vermeegen - Foto: Persbureau De Boer, Noord-Hollands Archief

Maar dat is wel een tijd waar veel mensen u van zullen kennen

"Ja, daar wordt ik nog vrij regelmatig aan herinnerd. Er is een site die heet Koud hè. Die wordt onderhouden door liefhebbers. De jongens hebben me toevallig daar laatst over geïnterviewd.  Dat was best leuk. Doordat je er over gaat praten komen er dingen naar boven. Dingen die zij weten en die ik niet meer weet."

Tenslotte nog even terugkomend op het voetbal. Zou u nog steeds zoveel wedstrijden kijken als het niet uw werk was?

"Nee, dan zou ik wel minder voetbal kijken. Maar ik zou wel voetbal kijken. Dus het is werk en liefhebberij tegelijkertijd."

Kijk hier voor meer Noord-Hollands iconen

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play