Ga naar Content

Vuurwapen gevonden tijdens zoektocht naar WOII-munitie in Ringvaart bij Badhoevedorp

Tijdens dregwerk in de Ringvaart bij de Oude Haagsebrug in Badhoevedorp is vanmiddag een vuurwapen gevonden. Het wapen wordt onderzocht. In de afgelopen weken zijn op dezelfde plek al meerdere explosieven en wapens uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. 

Bij het dreggen onder de brug werd door deze kraanmachine het vuurwapen opgevist - Foto: NH Media

Het balletje ging rollen tijdens voorbereidende werkzaamheden voor de sloop van de Oude Haagse Brug, vlak voor de kerstdagen. Omdat de pijlers van de brug voor de sloop goed bereikbaar moeten zijn, dregde het Aalsmeerse bedrijf Otto Waterbouwkundige Werken het gebied rond de brug.

"Toevallig is de EOD vanochtend nog langsgeweest"

Jochen van Leeuwen, eigenaar Otto Waterwerken

Behalve slib kwam er ook munitie uit de Tweede Wereldoorlog omhoog. Uit de nieuwsbrief (#7) van het projectteam blijkt dat het om 'diverse kogelpatronen en een landmijn' ging. Vanwege de vondst was het niet veilig om verder te baggeren en werd er een plan gemaakt om de bodem van de Ringvaart daar voorzichtig uit te kammen. 

Lees verder onder de foto

Kogelpatronen en landmijn gevonden tijdens dregwerk Ringvaart Badhoevedorp - Foto: Projectteam Vervangen Oude Haagse Brug

Die specialistische zoektocht is begin januari gestart, en heeft inderdaad nog meer WOII-wapens opgeleverd, zegt Jochem van Leeuwen, eigenaar van Otto Waterwerken. "Munitie, mitrailleurs en landmijnen", somt hij op.

"Er staan gecertificeerde specialisten bij die het afhandelen en alle zware explosieven geven we aan de EOD (Explosieven Opruimingsdienst Defensie, red). Toevallig is de EOD vanochtend nog geweest om wat op te halen. Dat is inmiddels tot ontploffing gebracht." 

Forensische opsporing

Een politiewoordvoerder bevestigt dat er een vuurwapen is gevonden, maar kan niet zeggen om wat voor vuurwapen het gaat. "Het is overgedragen aan de forensische opsporing, die het zal onderzoeken." 

Wat ze wel kan bevestigen is dat er door de politie niet naar dit vuurwapen werd gezocht. Waarom dit vuurwapen anders wordt behandeld dan de recent gevonden WOII-wapens en munitie, kan de woordvoerder niet zeggen. 

Geen vertraging

De specialistische dregklus levert geen vertraging op voor de werkzaamheden van de Oude Haagse Brug, waarvan de sloop aanstaande maandag beginnen. "We zetten nu alleen de grote kranen wat later in", aldus de woordvoerder. "Maar we beginnen nog steeds maandag."  

Politie bij Ringvaart in Badhoevedorp vanwege gevonden vuurwapen - Foto: NH Media

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]