Ga naar Content

Bultrug gespot voor de kust van Castricum: "Het blijft bijzonder"

Voor de kust van Castricum is vanochtend een bultrug gespot. Volgens SOS Dolfijn is dat best uniek. Pas sinds begin deze eeuw worden er af en toe bultruggen voor de kust van Noord-Holland gespot. SOS Dolfijn wil heel graag weten hoe het met de bultrug gaat, en is op zoek naar beeldmateriaal zodat ze dat vast kunnen stellen. 

Archief - Foto: Hans Verdaat

De bultrug zwom vanochtend op ongeveer anderhalve kilometer van de kust in noordelijke richting en is daarna niet meer gezien, vertelt Anne Marie van den Berg, directeur van SOS Dolfijn. Bultruggen kunnen alleen zijn of in groepen zwemmen. "Maar de dieren kunnen op tientallen kilometers nog met elkaar communiceren. Dus als ze alleen gezien worden, betekent het niet dat ze ook echt alleen zijn."

Of de walvis in gevaar is, is nog niet te zeggen. SOS Dolfijn is op zoek naar foto's en video's van de bultrug. "Op basis van de lengte en omvang kunnen we zien of het een jong of volwassen exemplaar is en hoe hij eraan toe is." 

Zeldzaam

"Het blijft altijd bijzonder", zegt Anne Marie. "Vorige eeuw kwam het eigenlijk niet voor, maar tegenwoordig zwemmen ze bijna jaarlijks voorbij. Meestal blijven ze enkele weken, soms maanden, meestal tussen oktober en maart." 

"Het is een beetje de vraag wat ze hier doen. De Noordzee is een ondiepe plas met veel activiteit zoals vaarroutes en windmolenparken, eigenlijk is het raar dat ze toch de Noordzee opzoeken. Maar bultruggen kunnen zich goed in ondiep water redden. Als het om een potvis zou gaan is het een ander verhaal, die lopen groot gevaar te stranden", vertelt Anne Marie.

SOS Dolfijn is in ieder geval alert, maar Anne Marie laat weten dat er tot nu toe geen reden tot paniek is.

"Bijvoeden is lastig, we kunnen moeilijk een pak haring voor zijn neus gooien"

Anne Marie van den Berg

Als een walvis of dolfijn wel in gevaar is of dreigt aan te spoelen komt SOS Dolfijn in actie. Ze waarschuwen bijvoorbeeld de scheepvaart, of proberen te voorkomen dat de dieren stranden. Bijvoeden is geen optie. "Bultruggen zijn baleinwalvissen, ze eten levende vis. We kunnen moeilijk een pak haring voor zijn neus gooien." Spoelt een zeezoogdier wel aan, dan wordt er gekeken of het dier nog geholpen kan worden. Zo niet, wordt er voor euthanasie gekozen. "Zo verlossen we het dier uit zijn lijden."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]