Ga naar Content

Op een oude fiets: in de voetsporen van vooroorlogse fotograaf in Den Helder

"Jesse, wat heb je nou meegenomen?" De beeldconservator van het Regionaal Archief Alkmaar komt aanfietsen over de dijk bij Huisduinen. Bovenop het stuur van zijn fiets heeft hij een antiek fototoestel op statief. "We gaan namelijk foto's maken op precies dezelfde plekken waar een fotograaf zo'n 100 jaar geleden ook heeft gestaan."

Zo zag Den Helder er in de vorige eeuw uit - NH Nieuws

"Wat was het toch mooi geweest als we hier nog eens een dag hadden kunnen rondlopen in die tijd", zegt Jesse op de kade met uitzicht op de TESO-haven. Hij haalt een foto tevoorschijn van dezelfde plek waar het krioelt van de mensen. De Helderse vissersvloot is net aangekomen met een verse lading ansjovis en haring. Het is een en al bedrijvigheid langs de kade.

De foto's komen uit een grote collectie glasplaatnegatieven die jaren geleden door de Historische Vereniging Den Helder in een doos werden gevonden en nu worden bewaard in het Regionaal Archief in Alkmaar. Het zijn prachtige beelden van een stad die voor een groot deel niet meer bestaat.

Tekst gaat verder onder de foto's.

Jesse fietst naar het monument voor het reddingwezen. Na de dood van de beroemde redder Dorus Rijkers in 1928, ontstond spontaan het idee voor een groot monument. Een van de ontwerpen werd op locatie alvast op ware grootte getoond, zodat iedereen kon zien hoe het zou worden.  Het huidige monument lijkt verdacht veel op de foto van het ontwerp.

We fietsen verder. Het Koningsplein is bijna onherkenbaar veranderd. Alleen de Postbrug op de achtergrond, het muurtje links op de foto en een van de gebouwen rechts zijn er nog.

Tekst gaat verder onder de foto's.

Op de dijk stappen we af op de plek waar veel Nieuwediepers vroeger hun baantjes trokken. Zwemvereniging Marsdiep bestaat nog steeds. Hun zwembad in zee ligt tegenwoordig alleen iets zuidelijker, bij Huisduinen.

Zwemmen in het Marsdiep - Foto: Regionaal Archief Alkmaar

Op een oude fiets

In twaalf afleveringen fietsen beeldconservator Jesse en programmamaker Carolien langs de kust. Onderweg bezoeken zij plaatsen en ontmoeten zij mensen met belangrijke, bijzondere en soms vergeten verhalen uit het verleden. 

Op een oude fiets is vanaf zondag 7 januari wekelijks te zien bij NH, om 17.11 uur.