Ga naar Content

Puinhoop op de weg: enorme files door gladheid, automobilisten glibberen stapvoets naar bestemming

Aangevroren sneeuw zorgt op veel plekken in de provincie voor enorme files. Op de A7 richting Amsterdam rijden automobilisten zo'n 30 kilometer lang stapvoets en mensen die via de A4 de provincie in willen doen daar uren over. Een automobilist in de file vertelt aan NH: "Het is echt spekglad. We rijden stapvoets, en we moeten echt voorzichtig manoeuvreren om te zorgen dat er geen ongelukken gebeuren."

Foto: NH Media

De mensen die richting de provincie moeten vangen bot op de A4 en de A44 richting Amsterdam, want tot en met Hoofddorp-Zuid staat er een pittige file met vertraging van ruim een uur. Volgens de ANWB is er daar niets speciaals gebeurd, maar rijdt het verkeer over de hele snelweg langzaam omdat het er glad is. Ook op de A7, de A9 en vrijwel alle belangrijke N-wegen staan lange files. 

Een wisselstoring zorgt ervoor dat er weinig treinen rijden van en naar Hilversum, maar ook mensen die richting Schiphol of Leiden moeten, kunnen beter hun reisplanner even checken. Volgens de NS gaan er op het traject tussen Almere, Amsterdam-Zuid en Schiphol geen intercity's vanwege een wisselstoring. Naar verwachting zullen de meeste treinen na de ochtendspits weer normaal rijden. 

Code geel

Het KNMI heeft voor vanochtend code geel afgegeven in verband met de verwachte gladheid. Hoewel in onze provincie lang niet zo veel sneeuw is gevallen als elders in het land, zorgen de lage temperaturen in combinatie met de sneeuw ervoor dat het zomaar eens glad kan zijn op de weg. 

Rijkswaterstaat heeft vannacht zo'n 8.6 miljoen kilo zout gestrooid om de gladheid tegen te gaan, maar dat heeft dus niet overal geholpen.