Ga naar Content

Miljoenen voor Amsterdams diarree-onderzoek: "Klimaatcrisis dreigt ons terug te werpen"

Wereldwijd is diarree onder kinderen nog steeds een van de belangrijkste doodsoorzaken. En de ziekteverwekkers die het veroorzaken winnen weer terrein door het veranderende klimaat. Diarree-onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben nu een Europese miljoenensubsidie gekregen om daar wat aan te gaan doen. 

Miljoenen voor onderzoek - AT5

"We hebben enorme successen behaald de afgelopen twintig jaar in het terugdringen van het aantal doden door diarree", vertelt infectioloog Vanessa Harris in het lab van medische microbiologie en infectiepreventie in het Amsterdam UMC in Zuidoost. "Heel veel investeringen wereldwijd in betere watervoorzieningen en landen snel nieuwe vaccinaties laten opnemen, maar die winst dreigt verloren te gaan als we niet de dreigende klimaatcrisis meenemen in onze beleidsbeslissingen."

In Amsterdam zijn ze vooral gespecialiseerd in het rotavirus. "De belangrijkste oorzaak van diarree onder jonge kinderen, meer dan 200.000 kinderen per jaar gaan er aan dood", vertelt Harris.

"De gemeente waarschuwt niet voor niks om niet te zwemmen in de grachten als het heel hard regent."

Vanessa Harris

Het bijzondere van de 6,5 miljoen euro subsidie van de Europese Commissie is nu juist dat die niet alleen is voor medisch onderzoek, maar dat er een multidisciplinair onderzoeksteam mee zal worden opgetuigd. Dat betekent dat er vanuit verschillende disciplines en vakgebieden naar gekeken zal worden. Harris zal het namens het Amsterdam Global Health Institute gaan coördineren: "Dat geld is om een consortium bij elkaar te brengen om te begrijpen hoe we beter de klimaateffecten op de ziektelast van diarree wereldwijd kunnen tegengaan."

Dus niet alleen infectiologen, maar ook klimaatvoorspellers, gezondheidseconomen en beleidsmakers gaan samenwerken in Tanzania, Ghana, Roemenië en Italië om de grootse gevaren - en oplossingen daarvoor - in kaart te brengen. Zo zullen bepaalde diarree-bacteriën profijt hebben van hogere temperaturen, maar doen parasieten het weer goed bij veel overstromingen. In een stad als Napels liften ze mee op de aardverschuivingen door hevige regenval. 

En wie denkt, dat blijft Amsterdam allemaal wel bespaard, kan weleens bedrogen uitkomen. Harris: "Wij hebben niet zoveel ziekte, maar wel risico op overstromingen en het overlopen van het riool. De gemeente waarschuwt niet voor niks om niet te zwemmen in de grachten als het heel hard regent."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]