Ga naar Content
Noord-Holland

DSB Bank op rand van faillissement

12 oktober 2009, 12.59 uur
Door: · Foto:

WOGNUM 'Het voortbestaan van de DSB Bank hangt aan een zijden draadje', zo schrijven De Volkskrant en Het Financieele Dagblad. Volgens FNV-bestuurder Carla Kiburg is het personeel inmiddels ingelicht.

Volgens het Financieele Dagblad heeft eigenaar Dirk Scheringa geprobeerd de bank te verkopen aan andere Nederlandse banken. Dat zou zijn mislukt.
Ingrijpen DNB
De Volkskrant stelde op basis van bronnen bij het ministerie van Financiën dat De Nederlandsche Bank klaar staat om in te grijpen. Het zou gaan om een zogenoemde noodregeling (vergelijkbaar met een surceance van betaling). Een woordvoerder van DSB Bank noemde dit 'absoluut onjuist'. De zegsman wilde niet verder op de berichtgeving in de media ingaan. DNB is nog onbereikbaar voor commentaar. Bij de centrale bank zou sinds zondagavond druk overleg zijn gevoerd.
DSB Bank is in grote problemen gekomen doordat klanten met te hoge hypotheken zijn opgezadeld. De Stichting Hypotheekleed heeft klanten van de bank anderhalve week geleden opgeroepen hun geld bij de bank weg te halen, waarna de DSB-site voor internetbankieren enkele dagen moeilijk bereikbaar was. DSB stelde toen dat er weinig spaargeld van de rekeningen was gehaald, maar vorige week wilde de bank geen nieuwe gegevens meer verstrekken.
De directie van DSB Bank is maandagochtend in overleg gegaan. Mogelijk komt er later op de dag een toelichting van de bank op de nieuwe onrust die is ontstaan, maar een woordvoerder van de bank kon daar nog geen onzekerheid over geven. Volgens Scheringa is 'de DSB-bank niet in acute nood.' Dat zou hij vanmorgen hebben gezegd op een personeelsbijeenkomst bij de bank in Wognum. Na zijn toespraak vertrok Scheringa voor een gesprek met minister Bos en zou hij naar de rechtbank gaan.
Bos bij DNB
Minister Wouter Bos van Financiën is vannacht urenlang op het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank geweest, vermoedelijk om te overleggen over de situatie bij de DSB Bank. Uit beelden van het RTL Nieuws bleek dat hij het pand in Amsterdam even na half drie in de ochtend verliet.
Het ministerie van Financiën wil officieel niet ingaan op de beelden en ook niet aangeven wat de reden van het nachtelijk bezoek van Bos aan de centrale bank was.
Noodregeling
De voorzitter van Stichting Hypotheekleed, Pieter Lakeman, stuurt aan op een faillissement van DSB Bank. Volgens hem zouden gedupeerde klanten daarbij beter af zijn. Een noodregeling houdt in dat De Nederlandsche Bank de touwtjes in handen krijgt. Dergelijke situaties komen amper voor. De laatste keer dat de centrale bank moest ingrijpen, was bij Icesave in oktober vorig jaar. Van der Hoop Bankiers was in december 2005 de laatste Nederlandse bank die onder het bewind van DNB kwam te staan.
DSB Bank leek vorige week juist in een rustiger vaarwater te zijn beland door een akkoord met een deel van de gedupeerden. Met het Steunfonds Probleemhyptheken werd afgesproken dat voor klanten die kampen met te hoge schulden een oplossing zou worden gezocht.
Site
Begin oktober konden klanten van DSB via de website geen geld meer overboeken. DSB liet toen weten dat de website was platgelegd door hackers. Ook vandaag bedraagt de wachttijd voor toegang tot het onderdeel Internetbankieren meer dan 15 minuten. Bekijk het DSB-dossier Chronologisch overzicht problemen DSB Bank Verslaggever Rik Konijnenbelt twittert bij de DSB Bank