Ga naar Content

Brutale dieven stelen tussen het winkelend publiek iPhones uit winkel

Meerdere mannen hebben in september, oktober en november hun slag geslagen bij een telefoonzaak in Haarlem. Ze gaan vrij lomp te werk: lopen naar de telefoons, trekken ze uit de beveiligde snoertjes en rennen dan de winkel uit. De politie omschrijft het als de 'grab & go'-tactiek.

Dieven van iPhones - Foto:

Deze dieven gaan echt niet geraffineerd te werk. Tussen het winkelend publiek in de Grote Houtstraat in Haarlem slaan ze onverwachts hardhandig toe.

Meerdere mannen lopen op 29 september vorig jaar de telefoonwinkel binnen, waaronder een wat gezette man met kalende kruin binnen in een witte jas. Ze kijken wat rond en staan stil bij diverse iPhones. Op camerabeelden is te zien hoe de mannen met elkaar communiceren door te knikken en te wijzen.

Ze houden de beveiligers strak in de gaten tot ze hun kans schoon zien om de telefoons los te rukken en het op een lopen te zetten.

‘Stelselmatige methode’

De diefstal eind september is niet de enige keer dat deze bende toeslaat in deze winkel. "Er is echt sprake van een stelselmatigheid, met telkens eenzelfde methode", zegt de politie over de diefstal.

De kalende man lijkt de spin in het web, want hij is op alle volgende momenten ook te zien. 

"Er is sprake van een stelselmatigheid, met telkens eenzelfde methode"

Politie Noord-Holland

Op 1 oktober slaat de bende opnieuw toe. Een man komt aanlopen, maakt twee iPhones los van hun display en laat ze achter op de tafel. Hij verlaat vervolgens de winkel en loopt buiten langs een andere man, die een petje draagt.

Winkelend publiek slaat alarm

Dat lijkt dezelfde kalende man te zijn die op 29 september ook al toesloeg. Dit keer is het werk binnen al voor hem gedaan: hij loopt direct naar de twee gereed liggende telefoons en rent ermee weg. Hoewel het winkelende publiek al snel probeert de medewerkers te seinen en alarm te slaan, is de man er met buit al vandoor.

Exact een maand later, op 1 november, maken ze het helemaal bont. Dan worden er in totaal zeven telefoons weggegrist. De wat kalende man, die al twee keer eerder toesloeg, loopt naar binnen en neemt met een andere man meerdere iPhones mee, daarna rennen ze de winkel uit. Opvallend detail is een tatoeage in de nek van één van de twee.

Volgens Apple liggen de telefoons in de winkel in zogenoemde 'verkoopmodus', wat een gestolen iPhone onbruikbaar moet maken. 

Weet u iets over deze mannen?

Bel met de politie 0800-6070.  

Liever anoniem? Dat kan ook. Via 0800-7000 of ga naar meldmisdaadanoniem.nl. 

Meer beelden morgen in de uitzending van Bureau NH

Iedere woensdag om 17:10 uur is Bureau NH live op tv te zien.