Ga naar Content
Een groep mensen staat naast een trein met een bord erop.
Haarlem

Waarom voetballers al vijftig jaar oud papier ophalen in de straten van Bennebroek

13 januari 2024, 15.00 uur
Door: Paul Tromp · Foto: Noord-Hollands Archief/Beeldarchief De Boer

Het is al jarenlang een vertrouwd gezicht in de straten van het kleine dorp Bennebroek. Leden van sportvereniging BSM (Blijft Steeds Moedig) die op zaterdagochtend het oud papier ophalen. "Goed voor het saamhorigheidsgevoel en het is inmiddels ook echt 'een dorpsding' geworden", aldus Michel Rijkelijkhuizen, die al dertig jaar meehelpt.

De BSM'ers halen altijd op de eerste zaterdagochtend van de maand het oud papier op in het dorp. Om negen uur verzamelen ze zich in de kantine van de sportclub. Eerst een bak koffie en dan op pad. Twaalf tot vijftien man bij elkaar.

"We hebben een ploeg met vaste medewerkers, aangevuld met vrijwilligers van onze vereniging", vertelt Rijkelijkhuizen. Vroeger kwamen die vaste krachten van Nijssen Recycling uit Nieuw-Vennep. Sinds dit jaar heeft het bedrijf Meerlanden uit Rijsenhout de professionele ondersteuning overgenomen.

Tekst loopt door na de foto.

Oud papier inzamelen anno 2024 en in de jaren '70 - Foto: Michel Rijkelijkhuizen/Beelbank De Boer

De sportvereniging bestaat tegenwoordig uit voetballers en biljarters. Vroeger waren er bijvoorbeeld ook honk-, soft-, en handballers. BSM was dus een 'omnivereniging', met verschillende sporten. 

Om de vier weken heeft een ander team 'oud papierbeurt'. Deze week is voetbalelftal zondag 2 aan de beurt. Over vier weken mogen de biljarters. Vroeger stond de vrijdagavond ook nog in het teken van het inzamelen van oud papier, nu alleen nog de zaterdagen.

Nieuwe kantine

"Het begon in de jaren zeventig allemaal als onderdeel van fondsenwerving voor een nieuwe kantine. We gingen naar een nieuw terrein", vertelt Wolbert van den Hoorn. Noem 'BSM' of 'oud papier' en hij brandt los. Hij was er vanaf het begin bij.

Inmiddels is hij 78 jaar en gaat hij nog steeds mee op zaterdagochtend. "Ik rijd mee in een busje van een dahliakweker. Hij was voetballer bij de club en biljart nu. Die volgorde zie je wel vaker bij ons." Zelf voetbalde en honkbalde Van den Hoorn bij BSM. Ook had hij verschillende bestuursfuncties en was hij nog even scheidsrechter. 

Vaste prijs

Van den Hoorn en de andere BSM'ers halen maandelijks tonnen aan oud papier op in de straten van het kleine Bennebroek. "Nu is dat ongeveer veertien ton. Vroeger was dat veel meer. Maar we hebben een vaste prijs afgesproken met de gemeente Bloemendaal. Dat is wel zo fijn, of we nou veel of weinig ophalen", legt van den Hoorn uit. De band met de gemeente is goed. Oud-burgemeester Roest ging zelfs een ochtend mee met de BSM'ers.

Het geld van de gemeente steken ze in hun club. Daardoor hoeven de leden jaarlijks minder contributie te betalen. De nieuwe kantine gaat inmiddels al vele jaren mee en de fondsenwerving is uitgelopen op een mooie traditie. De kas van de club wordt gespekt, de inwoners zijn enthousiast en de gemeente ondersteunt de sporters graag. 

Tekst loopt door na de foto.

SV BSM Zondag 2 gaat zaterdagochtend met de perswagens het dorp in - Foto: Michel Rijkelijkhuizen

Een tijd lang reden ze met auto's en aanhangers door het dorp. Die zijn eerst vervangen door vrachtwagens en daarna perswagens. "Je gooit het oud papier achter in de wagen en een klep perst het dan verder de wagen in", legt BSM-voorzitter John Bremmers uit.

Hij en Michel Rijkelijkhuizen vinden het mooi om mee te helpen op de zaterdagochtenden. "Het is inmiddels echt een begrip in Bennebroek. Soms krijgen we een kop koffie aangeboden of een gevulde koek. Bij één van de inwoners lag zelfs telkens een enveloppe klaar met vijftien euro", aldus Rijkelijkhuizen.

"Soms komen we met de perswagens niet alle straten door. Daarom rijdt er ook een bestelbus mee. Als straatjes te smal zijn bijvoorbeeld of auto's verkeerd staan geparkeerd", vervolgt van Rijkelijkhuizen. Om 13.00 uur zit het werk erop en wordt met een borreltje de 'werkdag' afgesloten. Ook weer in de kantine van hun club.

Tekst loopt door na de foto.

Oud-burgemeester Elbert Roest als oud papierinzamelaar in Bennebroek - Foto: Wolbert van den Hoorn

Entrecotes en laptop

Soms gaat er ook wel eens iets anders dan oud papier de wagen in. Zoals die ene keer dat de inzamelaars per ongeluk een doos met entrecotes hadden ingeladen. "Toen brak er wel even paniek uit bij het betreffende restaurant. Ze hebben de hele container overhoop moeten halen", vertelt Rijkelijkhuizen. "Maar de entrecotes doken weer op."

Of die ene keer dat er per ongeluk een laptop in de bak verdween. "Toen begon het te smeulen en moest de brandweer eraan te pas komen. Eén van onze jongens zit bij de vrijwillige brandweer en die werd op dat moment ook opgepiept. Dat was wel even lachen. We waren toen zelfs nog even in het nieuws."

Tekst loopt door na de foto.

SV BSM Zondag 2 zamelt papier in in de straten van Bennebroek - Foto: Michel Rijkelijkhuizen

Voorzitter John Bremmers gaat ook nog wel eens mee inzamelen. "Het is leuk om op deze manier door het dorp te gaan. Het is altijd gezellig zo met elkaar." Speciale BSM-outfits dragen ze niet tijdens het inzamelen. De clubkleuren (groen, zwart en een beetje wit) dragen ze alleen als er een bal aan te pas komt. 

Ondergrondse containers

Voorlopig gaan de voetballers en biljarters nog wel even door met oud papier inzamelen in het dorp. De tijden veranderen wel, want inmiddels kent het dorp ook de bekende ondergrondse papiercontainers.

De gemeente wilde namelijk toch wat meer service verlenen en dorpsbewoners vonden één keer per maand inzamelen ook wel erg weinig. Dat snappen de sporters wel, zo gaat het nou eenmaal. "Maar we hebben het nog steeds gezellig met elkaar en we dragen op deze manier, met de recycling van papier, ook nog eens bij aan een beter milieu", sluit Wolbert van den Hoorn af. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]