Ga naar Content

Gerelateerde videos

In Frankrijk verkopen de stripboeken van Peter van Dongen als warme broodjes

In de serie Iconen voegen we steeds een nieuw portret toe aan de eregalerij van Noord-Hollandse grootheden. Deze week is dat striptekenaar Peter van Dongen. 

Biografie

Naam: Peter van Dongen

Geboren: Amsterdam, 1966

Beroep: striptekenaar, illustrator

Erelijst: Stripschappenning (1990, 1999, 2005), Best verzorgde boeken (1999)

Prix du Lion (1999), Stripschapprijs (2018)

Peter van Dongen tekent aan een nieuw album van Blake en Mortimer - Foto: Robert Jan de Boer

In volle concentratie werkt Peter van Dongen in potlood aan een nieuw album van Blake en Mortimer. In 1946 werd deze strip gemaakt door Jacob. P Edgar voor het blad Kuifje. En nu dus door Van Dongen. In eerste instantie werkte hij samen met collega Teun Berserik, maar tegenwoordig werken ze ieder apart. Net als eerder bij succesvolle strips als Asterix en Lucky Luke gebeurde, wilde de uitgever ook deze strip nieuw leven inblazen. Peter van Dongen wist hiervan en besloot samen met Berserik, een poging te wagen. Met succes. 

Striphelden Blake en Mortimer - Foto: Peter van Dongen

Testpagina

"We hebben een email gestuurd naar de uitgever in Brussel", vertelt Van Dongen. "We kregen een testscenario voor twee pagina's, maar we mochten er maar één maken. Toen zei ik tegen Teun: Nee, dat doen we niet. We maken ze alle twee. Dan zien ze hoe graag we willen. En ze waren meteen overtuigd. Ze waren omvergeblazen en dat was precies de bedoeling. Toen zeiden ze ook: dit is al zo goed, in principe zijn jullie nu al onze nieuwe tekenaars voor Blake en Mortimer. Als jullie het nu nog verpesten in inkt, dan heb je echt iets stoms gedaan." 

Met deze testpagina in potlood overtuigden van Dongen en Berserik de uitgever - Foto: NH Media

"Vijfhonderdduizend mensen die over je schouder meekijken is wel iets, maar het geeft geen verlammende druk op mijn schouders"

Peter van Dongen, striptekenaar

Half miljoen

Blake en Mortimer is in ons land succesvol, maar in Frankrijk, het stripland bij uitstek, werd dat een succes in de overtreffende trap. Peter van Dongen heeft een van zijn albums in zijn hand en zegt: "Dit boek had in Frankrijk alleen al een oplage van 450.000. En dan komen daar nog de andere landen in Europa bij. Bij elkaar zijn het vijfhonderdduizend boeken."

"Vijfhonderdduizend mensen die over je schouder meekijken is wel iets, maar het geeft geen verlammende druk op mijn schouders."

"Maar moet je voorstellen: Asterix heeft in Frankrijk een oplage van twee miljoen. Toen Asterix en wij met Blake en Mortimer tegelijk uitkwamen, stond Asterix op één en wij op plek twee van best verkochte boeken in Frankrijk. En dan niet alleen stripboeken, maar boeken in het algemeen."  

Tekening uit Rampokan - Foto: Peter van Dongen

Rampokan

Het succes van zijn eigen strip Rampokan steekt schril af bij dat van Blake en Mortimer. Dat heeft niets met de kwaliteit daarvan te maken, want ook deze avonturen werden vol lof ontvangen. Van Dongen ontving er meerdere prijzen voor.

Rampokan speelt zich af in het voormalige Nederlands-Indië. De hoofdpersoon, Johan Knevel, is voor de oorlog in Indië geboren, maar woont in Nederland voor zijn studie. Na de oorlog keert hij, in dienst van het Nederlandse leger, terug naar Indië.

"Ik wist eigenlijk niks over de geschiedenis van mijn moeders geboorteland. Toen dacht ik: misschien moet ik daar eens iets over lezen. Ik haalde daar zoveel informatie uit. Rampokan was het eerste boek over de zogenaamde politionele acties. Ik ben de eerste Nederlandse tekenaar die daarmee op de markt kwam. Dat was 1998."      

Identiteit

"Op een bepaalde manier heeft het mijn identiteit verrijkt. In Nederland ben ik Indisch en word je gelinkt aan de Nederlandse geschiedenis in Indonesië. Maar in Indonesië ben je een Europeaan. Toen Rampokan uiteindelijk in het Indonesisch werd vertaald, word je ineens wel geclaimd door Indonesiërs. Je maakt ineens iets waarin zij zich ook herkennen. Dat wordt dan weliswaar gemaakt door een buitenlander, maar een buitenlander met Indonesische roots. Dan ben je ineens die verloren broer die terugkomt. Dat heeft me op een bepaalde manier wel ontroerd." 

Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen

 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play