Ga naar Content

Amsterdam-Noord lastig bereikbaar: minder pontjes en tot zondag geen metro's

Amsterdam-Noord is vanuit de stad lastig te bereiken. Door een beschadiging aan de aanmeerplek bij de Buiksloterweg mogen pontjes daar niet meer aanmeren, meldt stadsvervoerder GVB. Ook rijden tot zondag geen metro's tussen Amsterdam Centraal en Noord doordat het water van een gesprongen waterleiding gistermiddag de tunnelbuis instroomde. 

Foto: Martin Damen

Ook heeft het GVB vijf ponten uit de vaart gehaald omdat die schepen technische problemen hebben. Daardoor vaart de F9-verbinding (Sporenburg-Zeeburgereiland) niet.

Reizigers kunnen gebruikmaken van de Amsterdamsebrug. Waarschijnlijk kan een van de schepen vrijdag weer worden ingezet. Het herstel van de vier andere ponten duurt ongeveer twee weken.

De dienstregeling van de veerdienst tot en met vrijdag 12 januari 
 
F1 (Zamenhofstraat – Azartplein)            1 pont
F2 (IJplein – Centraal Station)                    3 pont (normaal 2)
F3 (Buiksloterweg – Centraal Station*   vaart niet. Omleiding via F2 IJPLEIN
F4 (NDSM – Centraal Station)                    2 ponten (normaal 3)
F6 (Distelweg - Pontsteiger)                       1 pont
F7 (Pontsteiger – NDSM)                             1 pont (normaal 2)
F9 (Sporenburg – Zeeburgereiland)        geen pont (normaal 1)

Geen metro's tot zondag  

Eerder gaf het GVB aan dat het mogelijk ging om een zinkgat. Inmiddels is duidelijk dat dat niet het geval is. Noord was al slechter bereikbaar nadat gisteren een deel van de tunnelbuis van de Noord/Zuidlijn vol water was komen te staan, door een gesprongen waterleiding bij de Sixhavenweg. 

Tekst gaat verder na de foto's

 

 

Het GVB verwacht dat er tot en met zaterdag geen metro's kunnen rijden tussen Amsterdam Centraal Station en Amsterdam-Noord. Tot die tijd worden er pendelbussen ingezet. "Dit zo lang als dat nodig is", laat het GVB weten.

"Dit is boven op de zes GVB-pendelbussen die al reden. De extra pendels zijn van Jan de Wit, het zijn touringcars met mogelijk Pools kenteken en mix van Poolse en Nederlandse bestuurders. Op weg helpen van onze gestrande reizigers heeft prioriteit. We zorgen ervoor dat de bussen als gvb pendel herkenbaar zijn", aldus het GVB.