Ga naar Content
Het nieuwe hoofdkantoor van Ikea in Berlijn is in aanbouw.
Haarlem

Haarlem puzzelt met opvanglocaties voor Oekraïners, asielzoekers en statushouders

10 januari 2024, 06.06 uur
Door: Geja Sikma · Foto: NH Media / Geja Sikma

Haarlem staat aan de vooravond van grootse verhuizingen van vluchtelingen in de stad. De 63 tijdelijke woningen aan de Laan van Decima zijn bijna klaar. Als ze begin maart worden opgeleverd, verhuizen 125 Oekraïense vluchtelingen hier naartoe. Die verblijven nu nog op een cruiseschip in het Spaarne. Maar na hun vertrek wordt de puzzel pas echt ingewikkeld. 

Haarlem staat te boek als gastvrij voor vluchtelingen. Maar ook als een stad waar de ruimte schaars is. Tot nu toe is er altijd wel een noodoplossing gevonden als de opvang van asielzoekers en oorlogsvluchtelingen in Nederland nijpend werd. En veel Haarlemmers zetten zelfs hun eigen deuren open. 

Compliment

In zijn nieuwjaarspeech afgelopen maandag gaf burgemeester Jos Wienen nog een groot compliment aan deze particuliere opvang. "De inzet van deze Haarlemmers is bijzonder. Al bijna twee jaar sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne bieden zij onderdak." In totaal vinden 400 Oekraïners op deze manier een thuis in Haarlem. 

Daarnaast worden ook veel Oekraïners in Haarlem opgevangen in hotels, in een kantoorpand, in een paar woonunits bij Velserpoort in Haarlem-Noord en in twee kerkgebouwen. Maar de meeste Oekraïners logeren op twee cruiseschepen. Begin maart gaat één schip weg en de vluchtelingen van die boot verhuizen dan dus naar de tijdelijke woonunits aan de Laan van Decima langs het spoor.

En als in de toekomst de Oekraïense vluchtelingen niet meer worden opgevangen in deze woonunits, dan wil de gemeente ze inzetten voor andere doelgroepen. Ze kunnen maximaal vijf jaar blijven staan. Daarna wordt dit gebied ontwikkeld voor de compleet nieuwe woonwijk Oosterpoort. 

Tekst gaat door na de foto.

Meesterlottelaan 301/Dreef 48 als optie voor een permanente azc - Foto: NH Media / Geja Sikma

Ook wonen nu ongeveer 125 Oekraïners tijdelijk in een oud kantoorpand aan de Meesterlottelaan in Haarlem-Zuid. Deze locatie wordt tot eind september van dit jaar gebruikt. Daarna worden ook deze vluchtelingen ergens anders ondergebracht. 

Stuivertje wisselen

Het lijkt erop dat de ene groep vluchtelingen plaats gaat maken voor een andere groep. De gemeente heeft het kantoorpand bij het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers, red.) aangemeld als mogelijkheid voor de bouw van een permanent asielzoekerscentrum. De onderhandelingen hierover lopen nog, laat een woordvoerder van het COA weten. 

De Rijksoverheid is naarstig op zoek naar opvanglocaties. Haarlem heeft aangegeven voor 620 asielzoekers een vaste plek te kunnen bieden. Naast het kantoorpand aan de Meesterlottelaan heeft de Haarlemse gemeenteraad ook de flat aan de Zijlweg langs de Westelijke Randweg aangewezen als mogelijkheid.

Tekst gaat door na de foto. 

Zijlweg 245 als optie voor een permanente azc - Foto: NH Media / Geja Sikma

Horrorflat

In deze flat wonen nu studenten en buitenlandse arbeiders. Het staat bekend als horrorflat, door onder andere een bedwantsenplaag, maar ook door ander achterstallig onderhoud en het slecht nagekomen afspraken door de verhuurder. Zelfs na verschillende controles was eind vorig jaar de situatie niet verbeterd. De gemeente wil nu samen met de politie elke maand gesprekken voeren met de eigenaar, de verhuurder en de beheerder (drie verschillende partijen). 

Het COA zegt nog niets over de voortgang van de onderhandelingen over de beide Haarlemse locaties, die zijn aangedragen als mogelijkheid voor een permanente azc. 

Tekst gaat door na de foto. 

Crisisnoodopvang in Haarlemse Beijneshal in 2022 - Foto: Rode Kruis Kennemerland

Noodopvang

Tot nu toe zijn er ook nog twee noodopvanglocaties voor opvang van asielzoekers in Haarlem. In de oude sporthal Beijneshal worden bij echt hoge nood vluchtelingen opgevangen in zo'n 100 kleine tenten die op de sportzaal zijn gezet. 

Daarnaast zijn er nog drie cruiseschepen, waar het COA in totaal 350 asielzoekers kan huisvesten. Twee van deze opvangschepen liggen aan de Conradkade in de Industriehaven op bedrijventerrein Waarderpolder. Het derde schip ligt in de buurt van de twee schepen waar nu Oekraïners worden opgevangen, aan de Spaarndamseweg.

Tekst gaat door na de foto. 

Laan van Decima I - Foto: NH Media / Geja Sikma

Statushouders

De doorstroming in het asielzoekerscentrum wil Haarlem ook bevorderen. Voor de vluchtelingen die een verblijfstatus hebben gekregen, is een tussenopvangvoorziening gecreëerd. Naast de Zweedse woningwinkel zijn voor 120 statushouders tijdelijke containerwoningen geplaatst. 

De mensen die hier tijdelijk verblijven zijn al gekoppeld aan Haarlem. Ze wachten dus op een woning in deze gemeente. In deze doorstroom locatie kunnen ze beginnen met Nederlandse les, werk en andere inburgeringsactiviteiten. 

Er zijn in Haarlem nog geen opvangplekken voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Maar samen met woningcorporaties wordt wel gezocht naar twee kleinschalige locaties waar deze jongeren onderdak wordt geboden. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]