Ga naar Content

Texelse schaapherder boos na dood schaap: aangevallen door 'zonder aandacht loslopende hond'

Schaapherder Daphne Hogeweg is niet blij met toeristen die naar Texel komen met een ongetrainde hond. Zij laat haar schapen grazen in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer op Texel. Eén van de schapen is door het opjagen van zo’n hond gestorven aan de stress. "In de vakantie worden ze zonder aandacht losgelaten."

De schapen die momenteel grazen langs de Zanddijk bij de Slufter. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Het nieuws over de gewonde schapen doet veel stof opwaaien, honderden mensen reageren onder het bericht. Daarin moeten vooral honden het ontgelden. "Maar daar wil ik niet aan bijdragen", zegt herder Daphne. 

"Ik ben niet boos op alle honden. Sterker nog: ik ben zelf dol op honden, op alle dieren eigenlijk. Ik vind het heel naar wat er nu is gebeurd. Alleen het probleem is veel breder. Veel mensen hebben met corona een hond aangeschaft. Ik zie dat veel honden geen leuk leven hebben. De mensen werken misschien overdag en de honden worden maar een paar keer uitgelaten." 

"Een aantal schapen stond buiten de omheining en was bang"

Schaapsherder Daphne Hogeweg

Daphne heeft op dit moment honderdvijftig schapen lopen in een afgesloten gebied langs de Zanddijk bij de Slufter. Vijf van haar schapen zijn vrijdag gewond geraakt nadat er een loslopende hond in de kudde is geweest. "Ik ga iedere dag langs de kudde voor controle", zegt ze. "Alleen nu zag ik dat er iets niet klopte."

"Een aantal schapen stond buiten de omheining en was bang. De kudde stond nu heel dicht bij elkaar. Eén schaap had een bloedneus en een ander was in shock. Als ze daar in blijven hangen kunnen ze dood gaan. Dat is bij dit schaap dus gebeurd. Een jonge hamel (een gecastreerde ram, red.) van bijna drie, helemaal gezond en met nog een heel leven voor zich."

Tracker

Ze baalt er wel van. Ook omdat ze net te laat was en geen hond heeft gezien. De eigenaar van de hond heeft zich (nog) niet gemeld. Ze kon aan een tracker zien dat de schapen even daarvoor hard hadden gerend en dus werden opgejaagd. "Je kunt precies zien hoe ze gelopen hebben. In zo'n grote groep vallen ze over elkaar heen. Een paar schapen hadden een verstuiking of hun poten verzwikt. Ik ga de schapen niet vangen en apart zetten. Dat is het laatste wat ik wil. Meestal herstellen ze wel in de kudde."

Dat loslopende honden in de kudde komen, gebeurt volgens haar zelden. "In gebieden bij Bergen aan Zee hoed ik ook schapen in de vrije natuur. Op Texel staan de schapen in een afgesloten gebied en worden ze regelmatig verplaatst. Dat doe ik over het hele eiland." Afhankelijk van de grootte van het terrein wisselt het aantal schapen tussen de vijftig en tweehonderd dieren. 

"Op Texel laten ze de honden los en dan gaat het verkeerd"

Schaapsherder Daphne Hogeweg

In het gebied waar de schapen nu lopen moeten de honden worden aangelijnd. "Er staat ook een bord om honden aan de lijn te houden." Het is volgens haar ook een wonder dat er een hond bij de schapen is gekomen, omdat het gebied is afgerasterd.

"Veel toeristen komen met hun hond naar het eiland, omdat er veel ruimte is. Maar je ziet dat ze te weinig aandacht krijgen. Ik ben enorm klaar met de honden die een compleet saai leven leiden. Er is nooit genoeg tijd voor ze. En in de vakantie worden ze zonder aandacht losgelaten. Dat is eigenlijk het probleem wat ik aan zou willen pakken. Alleen ik weet niet hoe. Het maakt me enorm verdrietig en boos."

En dat de hond los wordt gelaten in De Slufter, begrijpt ze niet. "Er zijn zoveel mooie gebieden waar je los met de hond kunt wandelen, zoals in het bos of op het strand." Maar dan hebben ze volgens Daphne wel een goede opvoeding en vooral veel liefde nodig. 

Lees ook