Ga naar Content

Woonboten amper bereikbaar door water: "Gemeente weigert steiger te vervangen"

Een handjevol bewoners van de Zuider IJdijk in Amsterdam-Oost kan hun woonboot alleen nog bereiken met lange regenlaarzen aan. De steiger, die eigendom van de gemeente is, staat namelijk een heel stuk onder water en zakt ook nog eens in.

De woonbootbewoners hebben goed contact met elkaar en doen daarom boodschappen voor een oudere bewoner die helemaal niet meer de boot uit kan. "We zorgen wel een beetje voor elkaar", vertelt bewoner Wieger Buurma, die zelf telkens zijn eigen hond van de dijk naar de woonboot moet tillen. 

De bewoners hebben jaarlijks last van hoogwater. De steiger, die al afgekeurd is, komt iedere keer lager te liggen. "Het hoge water wordt ieder jaar erger. De gemeente weigert het gewoon aan te leggen. Nu is het even extreem", legt Buurma uit.

Rechter: steiger moet vervangen worden

De bewoners, die een ligplaatsvergunning hebben en precariobelasting betalen, zijn al sinds 2018 in gesprek met de gemeente over de steiger. Ze willen dat de gemeente tegelijkertijd riolering aanlegt. In 2021 bleek uit een inspectie dat de steiger in slechte staat verkeert en zo spoedig mogelijk vervangen moet worden. Vorig jaar stapten de bewoners naar de rechter.

De gemeente heeft toegezegd de steiger te vervangen en riolering te plaatsen, maar vond de termijn waarop de bewoners dat wilden 'niet realistisch'. Er zou eerst een definitief ontwerp moeten komen in samenspraak met de bewoners en daarna zou er pas een vergunning aangevraagd moeten worden. Ook zegt de gemeente afhankelijk te zijn van nutspartijen.

De rechter schreef in het vonnis dat de besluitvorming bij de gemeente 'verre van voortvarend is verlopen'. Ook oordeelde de rechter dat gemeente binnen vier maanden nadat de vergunning voor de nieuwe steiger onherroepelijk is geworden een nieuwe steiger met hoofdriolering aangelegd moet hebben. Het probleem is alleen dat de vergunning er nog steeds niet is. 

Naast het probleem met de bereikbaarheid, maken de bewoners zich ook zorgen over hun woonboten zelf. "In het algemeen vind ik het allemaal wel avontuurlijk en leuk", zegt bewoner Maxim van Rijs. "Maar deze keer gaat het me een klein beetje te ver. In de zin van dat als de woonboot wel los komt, er geen houden aan is. Die boot weegt 96 ton, die hou je niet tegen."

Buurma: "Je woont op een woonboot. Dus je bent gewoon wat dichter bij de natuur. We vinden het allemaal niet erg. Maar het is zo jammer dat je weet dat het eraan komt en dat er niks aan gebeurt." Hij verwacht dat het nog wel drie of vier dagen zo blijft en hoopt niet dat het water de komende dagen al bevriest. 

Het vervangen van de steiger valt onder wethouder Melanie van der Horst (Water). Haar woordvoerder laat weten dat er hard gewerkt wordt en dat het 'ontzettend vervelend' voor bewoners. Mochten bewoners hun woonboot niet uit kunnen, dan gaat de gemeente vervangende woonruimte regelen.

Reactie woordvoerder wethouder Melanie van der Horst

"Het verbeteren van deze steiger heeft te lang op zich laten wachten. We moeten dit samen met verschillende partijen doen, omdat er ook gebaggerd moet worden, en riolering en stroomvoorzieningen moeten worden aangelegd, maar dit had eerder uitgevoerd moeten worden. Halverwege vorig jaar hebben we de bewoners laten weten dat we dit gaan aanpakken en de rechter heeft in november ook bepaald dat dit binnen vier maanden moet gebeuren nadat de vergunning onherroepelijk is geworden.

We werken er hard aan om dat binnen die tijd te doen. Nu het water ineens zo hoog staat is er nog een extra probleem bij gekomen en dat is ontzettend vervelend voor de bewoners. We blijven nauw in contact met hen, want als er mensen hun huis niet uit kunnen op dit moment dan gaan we vervangende woonruimte regelen tot de steiger weer begaanbaar is voor de mensen die daar behoefte aan hebben."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]