Ga naar Content

Stuk straat plots alleen voor Singelgrachtgarage: "Vast achter bureau bedacht"

Wie op het Frederik Hendrikplantsoen rijdt, komt sinds de herinrichting van de straat een hek tegen. Het stukje weg is daar namelijk alleen nog bedoeld voor gebruikers van de Singelgrachtgarage. Maar dat staat pas op het laatste moment aangegeven en de garage is bovendien nog helemaal niet in gebruik. 

Vanaf de Nassaukade rechts afslaan naar het Frederik Hendrikplantsoen mag nu niet meer. Verderop, ter hoogte van de parkeergarage, staat een bord met de verplichte rijrichting de garage in. Veel automobilisten weten dat niet, ontdekte de Westkrant. En ook in de paar uur dat AT5 bij de garage staat rijden er een hoop automobilisten recht op het hek af, om op het laatst de trambaan op te gaan.

"Volgens mij mag ik hier inderdaad niet rijden, maar dat heb ik niet eerder gezien", vertelt een van de automobilisten. Ze wijst erop dat Google Maps laat zien dat je er door de straat heen mag rijden, iets dat inderdaad klopt

Op de Nassaukade staat weliswaar een bord met een pijl richting een parkeerlogo met een dak, maar er staat ook een ander bord met drie pijlen, waarvan een eveneens richting het Frederik Hendrikplantsoen wijst. Toch zegt een woordvoerder van de gemeente dat het inderdaad klopt dat de straat niet meer als doorgaande weg gebruikt mag worden. Het gaat om een 'besluit om de verkeerscirculatie aan te passen', dat in 2013 al door het bestuur van stadsdeel West genomen werd.

"De parkeergarage is nog dicht, dan heeft het niet zoveel zin om hier te rijden"

Fietser

"Het zou wel handig zijn als ze er misschien een bordje neerzetten", vindt een fietser. "Of het gewoon helemaal afsluiten. Want de parkeergarage is nog dicht, dan heeft het niet zoveel zin om hier te rijden." Een voetganger denkt dat de gemeente soms niet weet wat ze doet. "Je kunt achter een bureau wel van alles zitten klaarstomen, maar de praktijk is soms heel anders, hè." 

Maatregelen

Een andere bewoner voorspelt maatregelen. "Als die ambtenaar die hierover gaat dit op het Frederik Hendrikplantsoen ziet, gaat hij op de Nassaukade een handhaver neerzetten. Kijk ik zeg altijd tegen de ambtenaar. Slapen doe je in je bed."

Volgens de woordvoerder is de gemeente vooralsnog iets anders van plan. Er wordt namelijk nog 'gekeken of er bewegwijzering op de Nassaukade kan komen om de situatie duidelijker te maken'.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]