Ga naar Content

Kabinet steunt Amsterdamse uitruil asielzoekers en statushouders

Het kabinet steunt een uitruil van asielzoekers en statushouders tussen de gemeente Amsterdam en andere Noord-Hollandse gemeenten. Amsterdam wil 1200 extra opvangplekken regelen voor asielzoekers, als andere Noord-Hollandse gemeenten een woning bieden aan 1200 statushouders die daar nu in Amsterdam op wachten.

Foto:

De gemeente Amsterdam pleit al langer voor een uitruilsysteem. Door de woningcrisis loopt de hoofdstad ver achter in het huisvesten van statushouders, maar er is wel voldoende plek en draagvlak om vluchtelingen op te vangen. Het lijkt erop dat Amsterdam straks minder statushouders hoeft te huisvesten, als zij meer vluchtelingen opvangen.

Spreidingswet 

Demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) verstuurden de brief kort voor de kerst aan een overleg tussen gemeenten en de provincie. Andere gemeenten moeten er nog mee instemmen, meldt RTL Nieuws.

De uitruil loopt vooruit op de spreidingswet, de controversiële wet die voor een gelijkmatigere verdeling van asielzoekers moet zorgen. De Eerste Kamer moet nog over die wet stemmen, maar de justitiewoordvoerder zegt dat de uitruil "ook zonder spreidingswet al mogelijk is".

De bewindspersonen lijken in hun brief al te verwachten dat de ruil met het oog op de spreidingswet kritiek zal krijgen, blijkt uit een citaat in De Telegraaf. "Wij realiseren ons dat dit geen gemakkelijk gesprek is. Weet dat wij aan uw zijde staan."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.