Ga naar Content

Kunstenares aangeslagen door vernielde ballen in Amstelveens park: "Ik huil"

Kunstenares Cindy Bakker is er kapot van dat het kunstwerk dat zij samen met Amstelveense kinderen ontwierp, is vernield. Het gaat om het kindvriendelijke kunstwerk 'De Bal' in wijkpark Middenhoven. Het kunstwerk werd nog geen twee maanden geleden feestelijk onthuld. 

Cindy Bakker en haar Amstelveense kunstwerk 'De Bal' - Foto: VLN Nieuws & Eigen foto

'De Bal' bestaat uit negen gele ballen in verschillend formaat. De gemeente had Cindy gevraagd om een kindvriendelijk kunstwerk te ontwerpen en daarbij liet ze zich inspireren door Amstelveense kinderen.

Die gaven namelijk veelvuldig input toen de kunstenares bezig was met het maken van verschillende ontwerpen. Ze nam spelletjes die kinderen buiten spelen als uitgangspunt en kwam tot twee ontwerpen. Amstelveners verkozen 'De Bal' uiteindelijk boven 'Het Spel.' 

Tekst gaat verder onder de post van Cindy

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Volgens wethouder Raat is kunst in de openbare ruimte altijd kwetsbaar, maar zijn de aangerichte vernielingen 'verdrietig en nutteloos'. "We gaan dit zo snel mogelijk herstellen, hopelijk blijft het bij deze ene keer. Want in het zuiden van Amstelveen staat maar weinig kunst in de openbare ruimte."

Toch is het de tweede keer in korte tijd dat in Middenhoven kunst in de openbare ruimte ten prooi valt aan vandalen. In augustus vorig jaar werd de kunstkoe op de rotonde van de Gondel en de Dr. Willem Dreesweg namelijk twee keer besmeurd en beklad. Inmiddels heeft de koe haar bonte palet kleuren - symbool voor diversiteit van de Amstelveense bevolking - weer terug.

Tekst gaat verder.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Hoewel Cindy al meerdere kunstwerken op haar naam heeft staan, is dit de eerste keer dat een werk van haar hand wordt vernield. "Dit is nog nooit gebeurd", zegt de kunstenares aangeslagen. 

Na een gesprek met de gemeente is ze wel iets optimistischer. "We gaan snel rond de tafel om dit op te lossen." De kosten voor het herstel van haar kunstwerk komen voor rekening van de gemeente, vertelt ze. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]