Ga naar Content

Terugkijken: klimaatdemonstranten ondanks verbod toch op A10, demonstratie wordt beëindigd

Extinction Rebellion hield vanaf 12.00 uur een klimaatdemonstratie bij het voormalige ING-kantoor langs de A10 Zuid in Amsterdam. Ondanks dat het de demonstranten is verboden om de A10 te blokkeren, heeft de groep eerder aangekondigd dit toch te gaan doen. De demonstranten stonden op de A10-Zuid. De A10 is inmiddels weer vrijgegeven.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat aan AT5 weten dat er ongeveer 300 demonstranten zijn aangehouden na de blokkade. Twintig demonstranten worden verdacht van het opzettelijk veroorzaken van gevaar op de weg. Zeven van hen zijn al aangehouden en naar de overige dertien wordt nog gezocht. 

De andere groep demonstranten, ongeveer 280 personen, zijn vervoerd naar een locatie in Amsterdam-Noord en zonder ID-controle weggestuurd. Volgens het OM speelt het gebrek aan capaciteit bij de politie en het feit dat het om vreedzame demonstranten gaat een rol.

Luidkeels zingen

De deel van de actievoerders werd door de politie opgetild en meegenomen naar één van de klaarstaande bussen. Deze reden weg nadat ze vol waren, op de A10 zat nog een deel van de actievoerders luidkeels te zingen. 

De politie riep op X op om de A10 om de blokkade te beëindigen. Vanaf 15.25 uur is gestart met de ontruiming. De politie heeft de actievoerders verzocht 'de A10 op eigen gelegenheid te verlaten'.

Tekst gaat verder onder de foto's.

Actievoerders die achter de vangrails bleven staan, werd ook verzocht de A10 te verlaten. Een deel van deze demonstranten gaf gehoor aan de oproep. Op de A10 bleven veel demonstranten zitten waar ze zitten. Mondjesmaat werden zij door de politie verwijderd en aangehouden.

Linie

Rond 12.30 uur renden de demonstranten de A10 op. Sindsdien is het deel van de snelweg afgesloten vanaf knooppunt De Nieuwe Meer, meldt de ANWB. Verkeer wordt omgeleid via de A9. Ook verkeer dat vanaf de Coentunnel de A10 op wil rijden wordt omgeleid.

De politie heeft aan de rand van de demonstratie op de A10 een linie gevormd. Dit moet vermoedelijk voorkomen dat de demonstranten verder de snelweg oplopen.

Tekst gaat verder onder de foto's.

De groep wil dat de bank stopt met het financieren van de fossiele industrie. Deze plek maakt volgens hen meer impact dan demonstreren bij het huidige hoofdkantoor van de bank. "Het moet gebeuren op een plek waar niemand om ons heen kan. We hebben de afgelopen twee jaar meer dan honderd keer gedemonstreerd tegen de ING. We willen dat mensen weten wat er met ons belastinggeld - dat we overmaken aan de ING - gebeurt", zei Lotte de Jong eerder tegen AT5

Tekst gaat verder onder de foto's.

De Amsterdamse burgemeester, politie en justitie hebben Extinction Rebellion (XR) eerder verboden om te demonstreren op de A10. Zij vinden deze plek onverantwoord als demonstratielocatie. In plaats daarvan hebben zij een andere locatie aangewezen. Actievoeren mag op het grasveld voor het voormalig ING-kantoor op de Amstelveenseweg, naast de snelweg.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Gemeente Amsterdam

De instanties houden er rekening mee dat de demonstranten vanmiddag de A10 gaan blokkeren. Dat blijkt uit een persbericht van de gemeente Amstelveen. "Naar verwachting wordt de A10 buitenring vanaf knooppunt Amstel richting knooppunt de Nieuwe Meer in één richting afgesloten voor verkeer. Tijdens de afsluiting van de A10 geldt een omleiding voor verkeer via de A2 en A9."

De Amstelveenseweg is tussen de De Boelelaan en het Stadionplein afgesloten voor verkeer. Er worden extra verkeersregelaars ingezet om het verkeer rondom het Amsterdam UMC, locatie VU in goede banen te leiden. Vanwege de afsluiting rijdt bus 62 om en rijdt tram 24 de hele dag niet. 

Tekst gaat door onder de foto.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]