Ga naar Content

Taxichauffeur Bram vond rust na contact met nabestaanden slachtoffer fataal ongeluk A4

Zijn gedachten gaan af en toe terug naar die ene dag in juni, maar hij ligt er niet meer wakker van. Taxichauffeur Bram was afgelopen zomer getuige van een fataal ongeluk op de A4, en de laatste die woorden wisselde met het slachtoffer.

Nasleep ongeluk en foto die Bram vanuit zijn taxi nam - Foto: VLN Nieuws & Eigen foto

"Ik kom nog wekelijks bij Schiphol en op de A4", vertelt de Rotterdammer als NH hem belt voor een terugblik op de emotionele gebeurtenis. "Maar nu kijk ik wel sneller in m'n binnenspiegel, zeker als er file staat. En die staat daar regelmatig." 

De avondspits van 28 juni is net begonnen als ter hoogte van Roelofarendsveen een vrachtwagen strandt. Vanwege het pechgeval sluit Rijkswaterstaat een rijbaan, waardoor er een file ontstaat. Omdat de vrachtwagen moeilijk in beweging komt, groeit de file en staat het verkeer rond 18.40 uur tot aan Hoofddorp vast.

Lees ook

Ter hoogte van de afrit Hoofddorp-Zuid gaat het dan gruwelijk mis. De bestuurder van een autoambulance ziet niet op tijd dat het verkeer stilstaat, en rijdt met volle vaart achterop een vrachtwagen. "Ik voelde de lucht verplaatsen", vertelde taxichauffeur Bram destijds.

Bram twijfelt niet, springt uit zijn taxi en rent naar de autoambulance om eerste hulp te verlenen. Als hij het bebloede gezicht van de chauffeur ziet, belt hij direct het alarmnummer en vraagt om politie en ambulance. Terwijl die naar de plek van het ongeluk komen, probeert Bram zich over de man te ontfermen. Dan pas merkt hij dat de man nog leeft. "Hij zei: 'Ik heb pijn'." 

"Als er file staat, denk ik er nog wel eens aan"

Taxichauffeur Bram

Als de man zijn bewustzijn dreigt te verliezen, probeert Bram hem wakker te houden. Dat lukt even, maar zodra marechaussees ter plekke zijn, valt het slachtoffer alsnog weg. Terwijl Bram een hartslag bij hem probeert te vinden, adviseren de marechaussees hem bij het voertuig weg te stappen. Niet alleen om hem meer traumatische beelden te besparen, maar ook vanwege ontploffingsgevaar: uit het wrak lekt brandstof.

Kort daarna overlijdt het slachtoffer ter plekke. Het ging om een 77-jarige man uit Lisse, zo laat de politie weten. Bram erkent dat zijn zorgen in het niet vallen bij de zorgen van de nabestaanden, maar ligt wel wakker van wat hij heeft gezien en meegemaakt. Wie is de verongelukte man? Heeft hij familie? En zo ja, wil die familie met hem in gesprek? Het zijn vragen die dan voortdurend door zijn hoofd spoken.

Contact met nabestaanden

In een poging antwoorden en rust te vinden, neemt hij contact op met NH en doet zijn verhaal. Met succes, want niet veel later stromen de reacties binnen. Een handvol mensen laat weten het slachtoffer te kennen. Uiteindelijk komt Bram in contact met de familie van de Lissenaar, maar zijn nabestaanden geven aan het verlies zonder inmenging van buitenstaanders te willen verwerken. 

Lees ook

Daar heeft Bram begrip voor, wat veel minder geldt voor het optreden van de politie en slachtofferhulp. "De politie zei dat Slachtofferhulp contact met me zou opnemen, maar dat gebeurde pas een maand later." In die maand had Bram zijn ervaringen thuis al uitgebreid gedeeld, en geen behoefte meer aan professionele hulp. "Gelukkig heb ik een lieve vrouw."  

Inmiddels heeft Bram de gebeurtenissen emotioneel volledig achter zich gelaten. "In het begin had ik er moeilijk mee, maar na het contact met de familie kon ik het afsluiten. Het ging mij om de antwoorden op de vragen die ik had. En ik die heb ik gekregen. Hij hielp een vriend, en vond het leuk om auto te rijden. Als er file staat denk ik er nog wel eens aan." 

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]