Ga naar Content
Voor een kasteel staat een brandweerwagen geparkeerd.
West-Friesland

Vloerkleden Kasteel Radboud verpest, maar wateroverlast is verholpen

29 december 2023, 14.57 uur · Aangepast 31 december 2023, 14.48 uur
Door: Desi Bootsman · Foto: Inter Visual Studio

De vloerkleden in de kelder van kasteel Radboud zijn 'verpest', maar er stroomt geen water meer naar binnen. Op tweede kerstdag ontstond er een waterlaag van drie centimeter, en ondanks eerdere inspanningen bleef het water binnenstromen. De brandweer heeft gister de kelder opnieuw leeggepompt en een duiker dichtgedraaid.

Het water bleek vanuit de haven via de slotgracht het kasteel binnen te komen. Een duiker, een waterdoorgang die de slotgracht verbindt met de haven, is inmiddels afgesloten. "Wij wisten niet dat die duiker dicht kon", vertelt beheerder Emma Buis.

Op tweede kerstdag liep de kelder van kasteel Radboud in Medemblik onder en veroorzaakte een waterlaag van drie centimeter. De brandweer kwam in actie, maar het water bleef door de naden tussen de muur en de vloer binnenstromen. Daarom kwam de brandweer gister weer in actie. Hierdoor is het waterpeil één meter is gedaald en stroomt het niet meer de kelder binnen. 

Het sluiten van de duiker voorkomt nu dat er 'nieuw' water vanuit de haven de slotgracht inloopt. "In het vervolg zetten we de duiker in het voorjaar open en in het najaar dicht." 

Vloerkleden zijn verpest

Doordat het water geleidelijk binnendrong, is de schade beperkt gebleven. "Alleen de vloerkleden zijn verpest. De rest hebben we veilig kunnen wegzetten, maar het is een hoop extra werk", laat Buis weten. 

Op de Facebookpagina van het kasteel staat vermeld dat in de komende dagen regelmatig dweilen nodig zal zijn vanwege opgeslurpt vocht in de muren. "We krijgen de ruimte slecht warm, dus het is nog heel vochtig."

Zowel het Kasteel Café als het museum zijn vandaag gewoon open. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]