Ga naar Content

Kerstdrama in Amstelveen: moeder en dochters zijn hun huis kwijt na brand

Door de brand in een appartement aan de Dr. Plesmansingel zijn de bewoners, een moeder en haar twee tienerdochters, van het ene op het andere moment hun huis kwijt. Zeker twee woningen zijn totaal verwoest door de brand die daar gisteravond woedde. De buren zijn erg geschrokken en leven met het gezin mee.

Foto: VLN Nieuws - Laurens Niezen

De oorzaak van de brand blijkt een noodlottig ongeluk te zijn, vertellen meerdere buurtbewoners in het appartementencomplex. Een kaars viel over een bankstel, net toen de moeder even de deur uit was. Omdat de bank van een licht ontvlambare stof was, kon het vuur zich razendsnel verspreiden door de hele woning. De twee dochters waren op dat moment nog thuis.

Een van de dochters heeft direct de buurman gewaarschuwd die meteen te hulp schoot. "Ik ben naar binnen gerend en zag toen al grote vlammen bij binnenkomst die de hoek om kwamen richting de hal", vertelt de buurman in zijn deuropening. "Er was zoveel rook in de lucht, ik kon bijna niets zien behalve de vlammen."

Tekst loopt door onder de foto

Brand Amstelveen - Foto: Inter Visual Studio / Stefan Roode

Ook de buurvrouw van enkele deuren verderop vreesde voor haar woning. "Mijn zoon hoorde allerlei geschreeuw en ging kijken. Hij kwam snel terug en riep dat er brand was en dat we naar buiten moesten", herinnert ze zich nog. 

De dame en haar zoon hebben snel de andere buren gewaarschuwd en zijn met de vogelkooi vol vogels naar buiten gerend. Het lukte iedereen, inclusief de vogels, om ongeschonden de flat te verlaten. "Gelukkig zijn de vogels nu weer rustig en fluiten ze weer", vertelt de buurvrouw. 

"Het was wel een heel vreemd gevoel om naar buiten te rennen op mijn sokken en alles achter te laten", vertelt de buurman. "Ik dacht echt dat mijn huis ook in vlammen op zou gaan." 

Schuldgevoel

De buurman vertelt het ontzettend erg te vinden voor de moeder en haar tienerdochters. "De jongste voelt zich heel erg schuldig, omdat ze erbij waren toen de kaars omviel", vertelt hij. "Maar ze konden niets doen." 

Tekst loopt door onder de foto

Flinke schade in de flat - Foto: VLN Nieuws - Laurens Niezen

Naast de woning waarin de brand onstond en de woning daarboven, zijn er geen woningen onbewoonbaar. Wel is er veel schade en hangt er nog een dikke rooklucht in de flat.

Ook in de woning van de helpende buurman zijn wat ramen gesneuveld en stinkt het naar rook. "Ik heb er wel geslapen en het is te doen. Ik heb een ventilator gekregen die de lucht moet reinigen." 

Voor zover bekend zijn de moeder en haar dochters ondergebracht bij familie. De bovenburen verblijven tijdelijk in een hotel.

Bekijk in de reportage hieronder hoe de situatie zich vannacht ontwikkelde. De helpende buurman wilde niet op camera zijn verhaal doen.

Brand verspreidde zich razendsnel door kaars op licht ontvlambaar bankstel - NH Nieuws

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.