Ga naar Content

Gemeente Texel wil ruimere opvangboot voor Oekraïense vluchtelingen

De gemeente Texel gaat een openbare aanbesteding starten voor een drijvende opvanglocatie voor de Oekraïense vluchtelingen. Op dit moment worden 160 vluchtelingen opgevangen op de hotelboot die in de haven van Oudeschild ligt. De gemeente eist op de nieuwe boot meer ruimte en comfort voor de Oekraïners. 

De drijvende hotelboot die in de haven van Oudeschild ligt. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

De huidige drijvende opvang locatie werd via een spoedprocedure via de noodwet naar Texel gehaald om snel opvang te kunnen bieden aan de Oekraïense vluchtelingen. De oorlog in Oekraïne duurt langer dan voorzien. "Maar inmiddels kunnen we officieel niet meer spreken van nood", aldus het college. Met de 160 bedden op de boot voldoet Texel ruim aan de taakstelling van 120 bedden. 

Het is nog niet zeker of de vluchtelingen op de huidige boot kunnen blijven. "We mogen niet zomaar dit contract verlengen", zegt wethouder Rikus Kieft. "De eerste keer hebben we geen inschrijving gehouden vanwege de urgentie. Maar dat kan nu niet meer en we zijn er ook op aangesproken door andere aanbieders."

Daarom gaat de gemeente nu een nieuwe procedure starten. Eén van de eisen volgens de wethouder is dat ze nu een boot willen waar meer ruimte en comfort is voor de vluchtelingen. "Voor de mensen is het nu erg krap aan boord." Nu de oorlog langer voortduurt zal ook gekeken naar de wettelijk gestelde eisen die hiervoor gelden.

"Je weet niet wat er na de nieuwe verkiezingsuitslag gaat gebeuren"

Wethouder Rikus Kieft

De stroom Oekraïense ontheemden houdt aan. De druk op de landelijke centrale opvanglocaties is groot. Het COA zet ook in op opvang op schepen voor noodopvang. Dit betekent dat er meer krapte ontstaat op de huidige mark qua aanbieders van schepen. De gemeente hoopt op een goede uitkomst.

De huidige exploitant kan ook meedingen in de aanbesteding. De nieuwe boot moet plaats bieden aan ongeveer 200 vluchtelingen. Daarmee blijft Texel voorlopig voldoen aan de landelijke taakstelling. "Je weet nooit tot wanneer de Oekraïners in Nederland blijven", zegt Kieft. "De kosten worden nu tot 2025 vergoed. Je weet niet wat er na de nieuwe verkiezingsuitslag gaat gebeuren. En als gemeente willen we geen onnodige risico's lopen."

Woningen bouwen

De gemeente Texel is ook bezig met het ontwikkelen van sociale huurwoningen aan de Marsweg. Een deel van deze woningen is gereserveerd voor vluchtelingen, daarnaast zijn ze voor starters, gezinnen en spoedzoekers. Het gaat om 152 sociale huurwoningen en 70 middeldure huurwoningen. Het is de bedoeling dat aankomend jaar wordt gestart met de bouw.

Wanneer de nieuwe boot in de haven ligt is nog niet bekend. "Eind februari ontvangen we de inschrijvingen van de eerste ronde. Rond april of  mei verwachten we een nieuwe opvanglocatie te hebben", aldus de gemeente.

Lees ook