Ga naar Content

Martijn schreef een lied voor zijn partner Christel, die omkwam in storm Poly

De naam van Christel Korporaal blijft voor altijd verbonden aan zomerstorm Poly. De vrouw werd in de Haarlemse Marnixstraat getroffen door een omgewaaide boom. Als door een wonder bleef haar partner Martijn, die naast haar in de auto zat, ongedeerd. Het componeren van het lied 'Omarm me', een eerbetoon aan de nog maar 51-jarige Christel, heeft hem geholpen bij de verwerking. Vandaag verschijnt het nummer. 

Christel - Foto: Privéfoto

Op de vraag hoe het met hem gaat, maakt hij met zijn hand een golfbeweging. Op en neer. Hij heeft zijn goede dagen, maar er zijn ook slechte perioden. Bij alles wat hij doet sinds haar dood op 5 juli, probeert Martijn zich vast te houden aan wat Christel zou hebben gewild.

Zij zou niet van hem hebben verlangd dat hij zou verdrinken in verdriet, maar hebben gehoopt dat hij zijn leven weer zou oppakken. En dat is wat hij zoveel mogelijk doet. Bijvoorbeeld door zich vol overgave te storten op het lied dat hij voor haar heeft gemaakt.

Eerbetoon

‘Omarm me’ is een ode aan Christel, een eerbetoon aan de vrouw die hem het vertrouwen schonk dat hij goed was in de dingen die hij doet. Dus twijfelt hij niet over het nummer en de bijbehorende videoclip die vandaag worden gelanceerd, niet toevallig op de kortste dag van het jaar. "Vanaf nu gaan we weer naar het licht", zegt Martijn. 

Reddingsboei

Het schrijven en componeren van het nummer was een reddingsboei voor hem. Hij kon er op terugvallen op momenten dat hij het zwaar had. Daarvan heeft hij er veel gehad, want altijd was er wel iets waardoor hij werd herinnerd aan de dag dat hij Christel verloor. Zoals de eerstvolgende storm na Poly. "Ik keek naar buiten en zag de takken zwiepen. Ik was die dag even koffie drinken met een buurvrouw en die voelde dat het bij mij door merg en been ging. Ze zag de paniek in mijn ogen." 

''Christel hield van bomen, ze ging vaak naar het bos om ze te omarmen. En dan wordt juist zíj erdoor getroffen''

Martijn, partner van Christel

De omgevallen boom is in oktober weggehaald. Martijn komt er vaak langs met de fiets. Het gevoel dat hem dat geeft, kan hij moeilijk onder woorden brengen. "Zeker in het begin zag je mensen even stoppen. Het is een plek die vrede brengt. Maar het is ook gruwel. Het is zó dubbel." 

Gedenkteken

Omdat de impact van het ongeluk groot is, heeft de gemeente positief gereageerd op Martijns vraag om in de Marnixstraat een gedenkteken te plaatsen. Hij laat de houten ‘tegel’ zien. Op de zijkant staat: ‘Christel Korporaal. Tot later.’ Aan de bovenkant liggen schelpen in de vorm van een hart. Martijn: "Prachtig. Wat daar komt te liggen, past heel goed bij Christel. Als ze op vakantie was, maakte ze altijd hartjes van schelpen." Het herdenkingsteken wordt vermoedelijk in de loop van januari onthuld.

Buitenland

Ze had nog grote plannen. Christel zou kort na de fatale klap aan de slag gaan bij Rituals, waar ze spirituele evenementen zou gaan organiseren. Daar zou ze de kennis opdoen waarmee ze later met een groepje vrienden in het buitenland een spiritueel centrum wilde beginnen. Christel was spiritueel aangelegd. "Maar, zoals een goede vriendin van haar kort na haar dood al zei, ze was zeker niet zweverig." 

Christel - Foto: Privéfoto

''Bij ons kwamen de moeilijkste onderwerpen aan de orde. Dat was onze kracht''

Martijn, partner van Christel

Martijn: "De spirituele connectie tussen ons was er zeker, maar die plaatste ons niet buiten de maatschappij. Ik had het voetbal als uitlaatklep. En Christel zat in allerlei appgroepjes. Ze maakte veel lol met vriendinnen. Maar ze kon ook heel serieus zijn. We bespraken álles: bij ons thuis kwamen de moeilijkste onderwerpen aan de orde. Dat was onze kracht."

Producer

Hij prijst zich gelukkig een levenspartner te hebben gehad die hem vrij liet en steunde in zijn werk als producer. Hij komt uit de hiphop- en dancewereld, maar was de laatste jaren vooral bezig met een abstract en poëtisch filmkunstproject waar sinds 2015 veel van zijn tijd en energie in zat. "Daar ben ik iets te ver in doorgeschoten. Maar altijd was er de steun van Christel. Ze wist dat ik heel graag wil dat het slaagt."

Martijn besluit filosofisch: "Christel volgde haar eigen weg, en in die vrijheid vonden we samen ons pad. Met spijt kwam er onverwacht een einde aan haar tijd, maar de sporen van haar reis blijven voor altijd verweven in de wegen van onze herinneringen."

‘Omarm me’ moet troost gaan bieden

Martijn hoopt dat ‘Omarm me’ troost gaat bieden aan mensen die net als hij een dierbare hebben verloren. Hij zou het mooi vinden als nabestaanden elkaar dankzij het nummer vastpakken en omarmen. Hij noemt het lied ‘een kleinkunstnummer met een poëtische inslag.’

Martijn heeft de muziek en de tekst geschreven. Bij de voltooiing heeft hij hulp ingeroepen van bevriende musici. In het lied wordt alleen impliciet verwezen naar het ongeluk van Christel. In de videoclip wordt wél explicit een link gelegd met Christels dood. 

‘’Ik had de titel ‘Omarm me’ al een tijdje in mijn hoofd’’, zegt hij. ‘’Het is nooit mijn bedoeling geweest er een nummer bij te bedenken, totdat ik opeens onder de douche begon te neuriën. Ik ben toen achter de keyboard gaan zitten en heb de eerste zinnen en akkoorden geschreven.’’ 

De Vlaming Kevin Debrock zingt het nummer. ‘’Ik ben daar ontzettend blij mee’’, zegt Martijn. ‘’Kevin heeft míjn gevoel vertaald naar de plaat.’’ 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]