Ga naar Content

Eemnessers blijven tegen windmolens: "Dan nog liever zonnepanelen"

Als het aan Eemnessers ligt, komen er geen windmolens op of rond gemeentegrond. Dat stelt althans het Eemnesser burgerforum. Ze zien meer toekomst in zonne-energie. Daarnaast willen ze dat de gemeente bedrijven en particulieren aanspoort om te verduurzamen. 

Burgerforum overhandigt advies energietransitie aan wethouder Ten Have - Foto: Gemeente Eemnes

Dat Eemnessers windmolens niet zien zitten, is geen verrassing. Al eerder spraken Eemnessers zich uit tegen de komst van windenergie. Die mening werd ook breed gedeeld met de provincie Utrecht. 

Het burgerforum heeft Eemnessers nu benaderd over het 'gehele spectrum' aan groene energie.

Meer zonnepanelen

Het advies is duidelijk: liever geen windenergie. Het burgerforum wil zich vooral richten op het verduurzamen en aansporen van bedrijven en particulieren. “Alle energie die je niet verbruikt, hoef je niet op te wekken”, staat er in het advies. Maar het burgerforum snapt ook dat er extra energie opgewekt moet worden.

Dat willen ze voor elkaar krijgen door te investeren in zonnepanelen op (bedrijfs)gebouwen, woningen en openbare parkeerterreinen. Om dit aantrekkelijk te maken wil het forum dat de WOZ-waarde van je huis niet zal stijgen als je je huis verduurzaamd en je dus niet meer aan belastingen betaalt aan de gemeente. Die zal pas stijgen als je je huis verkoopt, zodat de persoon die investeert in duurzaamheid niet 'gestraft' wordt.

“Mijn generatie heeft geen grote problemen gekend in ons leven. Dat gun ik mijn kleinkinderen ook”

Kees Eek - Lid Burgerforum

Deur voor windmolens wel op een kier

Het burgerforum heeft de mogelijkheid van windenergie wel meegenomen in het advies. "Één windturbine staat namelijk gelijk aan 10 tot 12 hectare zonnepanelen", vertelt Kees Eek, lid van het burgerforum. "Als het echt niet anders kan, dan liever twee grote turbines dan tien kleine. Maar dan wel in het buitengebied."

Het is vooral de oudere generatie die zich verzet tegen de komst van de 'lelijke' windmolens. Kees zou het jammer vinden als de ouderen de hakken in het zand zouden zetten. "Mijn generatie heeft geen grote problemen gekend in ons leven. Dat gun ik mijn kleinkinderen ook."

Daarom wordt er wel al nagedacht over wat er moet gebeuren als er dan tóch windmolens moeten komen. "Als ze er moeten komen, doe dan wat aan de kleur", vertelt burgerforum-lid Marja van Deutekom. "Kijk of die rode lichten niet altijd aan hoeven. Als de vogeltrek begint, zet die dingen dan alsjeblieft uit. Dat de weidevogels er minder last van zullen hebben."

Dat de kleur van de windmolen de 'horizonvervuiling' kan verminderen is te zien in de Flevopolder. Waar de turbines gekleurd zijn, waardoor ze minder opvallen.

Een ding is zeker, als er een windturbine komt moet er goed gekeken worden of het eigenaarschap in de handen van de gemeente blijft. Zo kan de winst geïnvesteerd worden in de mensen die 'last hebben' van de turbines. Het burgerforum is ook bang dat een commercieel bedrijf gemakkelijk de energieprijzen omhoog kan gooien, en daar zijn de Eemnessers niet bij gebaat.

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: AT5 / Luuk Koenen

Uitbreiding

Eemnes wil de komende jaren graag nog verder uitbreiden. Het aantal huizen moet flink gaan groeien met plannen voor 500 nieuwe woningen. Dit zal voornamelijk gerealiseerd moeten worden ten zuiden van de Zuidpolder. Maar deze woningen zorgen voor nog meer energieverbruik.

Hier ziet wethouder Ten Have een kans om deze twee plannen te koppelen. Hij ziet voornamelijk kansen in het aanleggen van een tweede zonneveld, ter aanvulling van het zonneveld naast de A1. Hiervoor is al een aansluiting gemaakt toen het huidige zonneveld werd aangelegd.

Zonnepark

Als de gemeente nog een zonneveld van tussen de zes en acht hectare aanlegt, kunnen ze hiermee een groot deel van het stroomverbruik van de nieuwe woningen opvangen. Het burgerforum heeft wel eisen gesteld aan het aanleggen van een 'zonnepark'. 

De bescherming van het weidse uitzicht, het vermijden van plekken die belangrijk zijn voor Eemnessers en agrarische belangen zorgvuldig afwegen zijn hier voorbeelden van. Ook moet er goed gekeken worden hoe de beveiliging van de panelen geregeld gaat worden, om te voorkomen dat ze gestolen of gevandaliseerd worden.

Volgende stap

Nu het advies aan de gemeente overhandigd is, zal de raad hier uitgebreid naar kijken en over debatteren. Wat de volgende stap precies is, zal rond maart volgend jaar duidelijk worden. Eerst moet er grondig onderzoek gedaan worden wat nu de beste koers zal zijn voor de gemeente Eemnes.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]