Ga naar Content

Handhavers mogen vanaf volgend jaar fietsers en voetgangers bekeuren

Handhavers mogen vanaf het nieuwe jaar fietser en voetgangers die zich niet aan de verkeersregels houden op de bon slingeren. Nu mogen alleen agenten dat, maar die hebben het vaak te druk. De gemeente Amsterdam hoopt dat met nieuwe bevoegdheden de stad veiliger wordt. 

Foto: AT5

Meer handhaving in het verkeer is volgens de gemeente hard nodig. Gemiddeld gebeuren elke dag drie ernstige ongelukken in Amsterdam. Ook wordt het steeds drukker in de stad. "Daarom moet je je aan de regels houden, allereerst voor je eigen veiligheid en die van je medeweggebruikers", zegt de Amsterdamse wethouder Melanie van der Horst (Verkeer). 

De nieuwe bevoegdheid is door het ministerie van Justitie en Veiligheid gegeven en geldt voor alle handhavers in Nederland. De boetes kunnen onder andere geven worden voor fietsen zonder licht of met een telefoon in je handen. Ook kun je een prent van een boa krijgen voor lopen of fietsen door rood licht. 

Ervaring

Handhavers hebben al ervaring met handhaven op verkeersovertredingen bij bijvoorbeeld snorfietsers. Ze lopen vanaf volgend jaar mee met de politie om ervaring op te doen met overtredingen van fietsers en voetgangers.  

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]