Ga naar Content

Dit is de nieuwe opsporingsambtenaar van gemeente Amsterdam: hond Dora

Herdershond Dora heeft een speciale functie bij de gemeente. Ze kan bomen opsporen die besmet zijn met de dikrandtonderzwam. Besmette bomen kunnen zo zwak worden door de zwam dat ze om kunnen vallen. Door ze op te sporen voorkomt Dora dus mogelijke ongelukken.

Dora is opgeleid om de zwam op te sporen in iepen. In de stad staan ongeveer 75 duizend iepen. Veel van deze bomen kunnen hiermee besmet zijn. Dit is een schimmel die de boom van binnenuit verzwakt. 

Wanneer de zwam aan de buitenkant van de boom zichtbaar is, is het vaak al te laat. Door al vroeg in het verzwakkingsproces de besmette bomen te vinden hebben, kunnen ze ongelukken voorkomen. De boom wordt gemonitord waardoor ze hem kunnen kappen alvorens hij in een storm kan omvallen. Als de dikrandtonderzwam eenmaal in de boom zit is er niets meer te doen en zal de boom gekapt moeten worden. 

"Door met haar neus of poot tegen de boom te tikken geeft Dora aan dat de boom besmet is"

Jan Vinkers - begeleider Dora

Volgens Marina van Hameren, boomexpert van de gemeente, hoeven ze niet meteen gekapt te worden, maar door de boom te monitoren kunnen ze zien wat er in de boom gebeurt. De zwam kan namelijk jaren onopgemerkt zijn werk doen, de boom wordt gekapt voordat hij gevaarlijk wordt. 

Foto: AT5

Snuffelhond Dora is getraind op een hondenschool waar vooral politiehonden worden getraind om explosieven en drugs op te sporen, maar Dora's specialiteit ligt toch wat anders. Deze herder is de eerste hond die de dikrandtonderzwam zwam kan ruiken in bomen. De pilot loopt nog twee weken en er zijn nog veel bomen te gaan. Dora zal daarom nog veel werk hebben.

Baasje Jan zegt dat Dora een besmette boom markeert door met haar neus of poot tegen de boom aan te tikken. Als ze dit goed heeft gedaan wordt ze beloond met een bal, maar "het blijft wel een werkdag, dus voor spelen is geen tijd". 

Foto: AT5

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]