Ga naar Content
Een gebouw wordt verlicht met een kleurrijke lichtprojector.
West-Friesland

Zuiderzeemuseum decor voor lichtspektakel over legende uit Volendam

17 december 2023, 12.06 uur · Aangepast 18 december 2023, 15.48 uur
Door: Desi Bootsman · Foto: WEEFF

Voor de vijfde keer organiseert het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen het lichtevenement Zuiderzeelicht. Tijdens de kerstperiode wil het museum met dit lichtspektakel het verhaal van de legende 'het waterveulen van Volendam' vertellen. "We hebben inmiddels al meer dan 10.000 kaarten verkocht", vertelt Paulien van Tillo van het museum enthousiast.

"De basis van Zuiderzeelicht is altijd een legende rondom de Zuiderzee. En ieder jaar kiezen we een ander dorp of stad die centraal staat." Dit keer neemt het verhaal de bezoeker mee naar de oorsprong van Volendam. "Vroeger was het een klein boerendorp, terwijl het nu één van de bekendste vissersdorpen is", licht Van Tillo toe.

Bekijk hieronder een impressie van Zuiderzeelicht (tekst gaat verder onder de video):

De wandelroute door het buitenmuseum is opgedeeld in acht lichtscènes. Iedere scène verbeeldt een deel van de legende, dat wordt verteld door presentator Kees Tol. De wandeling in de buitenlucht duurt ongeveer één uur en richt zich op een groot publiek. "We zeggen altijd dat de leeftijd van onze doelgroep tussen de acht en 88 jaar ligt. Nu komen er vaak ook kleinere kinderen mee."

Stevige schoenen aan

De route loopt dit jaar ook deels door het natuurgebied, en dat vereist volgens Van Tillo ook enige voorbereiding. "Stevige schoenen zijn belangrijk, en voor mensen die minder goed ter been zijn is de route wel lastiger."

Om mensen de kans te geven het evenement toch te kunnen bezoeken, heeft het museum op donderdag 21 december een speciale avond waar de tijdsloten zijn verruimd en er meer tijd zit tussen de scènes. Verder zijn er ook nog speciale acties zoals een fotografieworkshop in combinatie met een bezoek aan het lichtevenement.

Zuiderzeelicht is tot en met 7 januari te bezoeken, met uitzondering van kerstavond, eerste kerstdag, 31 december en nieuwjaarsdag.

Bekijk hieronder de sfeerimpressie van onze fotograaf Peter Goedhart:

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]