Ga naar Content

Kunstenaar postuum geëerd met veel militair vertoon: "Anders alleen voor de koning"

Sabels en het taptoe-signaal, de doedelzakspeler van de Falcon Guards en de Gele Rijders in stoet naar het graf. En dat allemaal om een nieuwe grafsteen te onthullen op de Algemene Begraafplaats van Bloemendaal. Het kan niet anders dan dat kunstenaar Jan Hoynck van Papendrecht, bekend van zijn militaire aquarellen van een eeuw geleden, deze postume herdenking zeer gewaardeerd zou hebben. 

Onthulling grafsteen voor kunstenaar Jan Hoynck van Papendrecht - Foto: NH Media / Geja Sikma

De militaire scenes die Hoynck van Papendrecht schilderde waren erg gedetailleerd. Hij wist precies welke kleuren de afgebeelde soldaten moesten dragen. Zo ook van de Gele Rijders. Daarom zijn ze in vol ornaat aanwezig bij de onthulling. 

De Gele Rijders zijn lang geleden door koning Willem V opgericht en hadden hun thuisbasis in Arnhem. Ze escorteerden de koning ook. Het is bijzonder dat ze in Bloemendaal aanwezig zijn, omdat dit onderdeel van het Korps Rijdende Artillerie niet zo vaak in het openbaar aantreedt. 

Kijk hier naar de onthulling van de nieuwe steen met onder andere de Gele Rijders en de doedelzakspeler van de Falcon Guards. Tekst loopt door na video.

Militair eerbetoon voor kunstenaar Hoynck op begraafplaats in Bloemendaal - NH Nieuws / Geja Sikma

'Uitzonderlijk dat Gele Rijders aanwezig zijn'

Maar voor kunstenaar Jan Hoynck van Papendrecht wordt een uitzondering gemaakt. De onthulling van zijn nieuwe grafsteen en die van zijn vrouw Johanna krijgt zo een koninklijk tintje. "De Gele Rijders dragen namelijk alleen voor de koning en hoog buitenlands bezoek de ceremoniële tenues en niet zomaar op de Algemene Begraafplaats van Bloemendaal", vertelt Bloemendaals waarnemend burgemeester Ankie Broekers-Knol. 

Jan Hoynck van Papendrecht had namelijk nauwe banden met het koningshuis. Hij kreeg veel opdrachten van toenmalig koningin Emma. Broekers-Knol kan zich zelf ook nog heel goed de schoolplaten van de kunstenaar herinneren, zo vertelt ze.

Tekst loopt door na de afbeelding.

Een bekende schoolplaat van Jan Hoynck van Papendrecht - Foto: publiek domein

De gemeente heeft besloten om elf graven van bijzondere personen op de Algemene Begraafplaats te gaan beheren. Onder andere die van schrijver Jac P. Thijsse (overleden in Overveen in 1945, red.).  

Oorspronkelijke steen spoorloos verdwenen

Rondom het graf van Jan Hoynck van Papendrecht schuilt overigens een mysterie. De oorspronkelijke steen is namelijk verdwenen en niemand weet waar die gebleven is. Vandaar dat de biograaf van de kunstschilder, Jacques Bartels, er alles aan heeft gedaan om de kunstschilder een nieuwe grafsteen te schenken mét bijbehorende militaire ceremonie.

"Omdat Hoynck van Papendrecht in zijn tijd zeer geroemd werd en langzaam een beetje in de vergetelheid is geraakt. Hij heeft dit verdiend", zo vertelde Bartels eerder aan NH. Ook tijdens de begrafenis van de kunstenaar, negentig jaar geleden in 1933, waren veel hoogwaardigheidsbekleders aanwezig.

Liefhebber van de duinen

Hoynck van Papendrecht woonde nooit in Bloemendaal. Hij had wel een sterke fascinatie voor het duingebied en kwam daar graag, ook voor zijn werk. Daarom wilde hij zijn laatste rustplaats graag in Bloemendaal hebben. De Rotterdamse grafkunstenaar Christine Kortland heeft de nieuwe grafsteen ontworpen.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]