Ga naar Content

Alles in Opmeer duurder: "Anders zijn voorzieningen niet meer houdbaar"

Inwoners van Opmeer merken komend jaar dat bijna alles duurder wordt. De gemeentebelastingen gaan flink omhoog, veel meer dan bij andere West-Friese gemeenten. Maar ook voor je rijbewijs, het aanvragen van een paspoort of een begrafenis ga je meer betalen. "Opmeer is een kleine, maar nog steeds zelfstandige gemeente. Om het hoge voorzieningenniveau in stand te houden, is er veel geld nodig."

Opmeerders zijn meer geld kwijt - Foto: Adobe Stock

Waar bij andere West-Friese gemeenten de belastingen met soms een paar euro omhoog gaat, of soms zelfs omlaag, gebeurt dat niet in Opmeer. Er is voor gekozen de inflatie van 7,1 procent door te berekenen. De afvalstoffenheffing gaat in deze gemeente zelfs met 8 procent omhoog.

Belastingen hadden nog duurder kunnen uitpakken

Een eenpersoonshuishouden gaat daardoor 25 euro per jaar meer betalen. Een meerpersoonshuishouden moet 34 euro meer aftikken dan nu en komt uit op 459,45 euro. Het is het hoogste tarief van alle gemeenten.

En dan nog komt Opmeer 64.000 euro tekort om de afvalkosten te dekken. "Als we het kostendekkend zouden maken, zou de afvalstoffenheffing eigenlijk met 11 procent moeten stijgen. Maar om de burger niet te zwaar te belasten, hebben we voor 8 procent gekozen", legt een gemeentewoordvoerder uit.

Gemiddeld gezin bijna 200 euro duurder uit

Afhankelijk van de belasting gaat het om enkele euro's, maar soms ook tientjes per jaar. Een rekensom. Stel je hebt een gezin  met een hond en een huis met een gemiddelde WOZ-waarde. Dan betaal je straks 1.264 euro per jaar, bijna 200 euro meer dan nu (1.074 euro). Oftewel een stijging van 18 procent. Dat komt vooral omdat de gemiddeld WOZ-waarde van de huizen is gestegen waardoor de rioolheffing en de OZB, die ook nog eens in percentage is verhoogd, fors duurder worden. 

En het zijn dus niet alleen de belastingen die stijgen. Een begrafenis wordt in Opmeer bijna 60 euro duurder. Maar ook grafrechten voor bijvoorbeeld 20 jaar stijgen met 66 euro. En ook voor het aanvragen van een paspoort of rijbewijs moet meer worden betaald. Al moet daarbij gezegd worden dat dit voor alle gemeenten geldt.

'We kunnen niet anders'

Aan verschillende samenwerkingsverbanden, zoals de GGD, Veilgheidsregio of WerkSaam moet meer worden bijgedragen door gemeenten. Opmeer zegt daarom niet anders te kunnen dan die verhogingen ook door te voeren bij de gemeentebelastingen. "Deze gemeenschappelijke regelingen zijn in 2024 7,1 procent meer doorberekend aan de gemeenten. Om deze en andere kosten nu en in de toekomst te kunnen blijven betalen, is ervoor gekozen om dit percentage als inflatiecorrectie toe te passen."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]