Ga naar Content

Muzikale veelkunner Danny van Tiggele: "Op straat in Den Helder heb ik leren spelen"

Als muzikant en liedjesschrijver behoort Danny van Tiggele tot de top, maar het zingen laat hij graag aan anderen over. Voor zijn plaat La Belle Epoque II deed hij een beroep op popzangers als Tim Knol, Spike van Direct, Cato van Dijck van My Baby en Robin Kester. Danny groeide op in Den Helder waar hij het vak van popmuzikant leerde. "Ik heb daar heel veel in kroegjes en op straat gespeeld, er was een verrassend levendige muziekscene in Den Helder."

Danny van Tiggele - NH Nieuws

"Het was gewoon weer een feestje om deze plaat te maken", zegt Danny van Tiggele. We ontmoeten de gitarist en liedjesschrijver in zijn studio in de bossen bij Den Dolder. Op de hoes van de plaat staat Danny achter een barretje en zijn de gastzangers allemaal gasten op het feest. "Zo moet je het ook een beetje zien. Ik nodig allemaal gastzangers uit om samen met mij het album te maken", vertelt Danny.

"Met Spike van Direct zat ik van de zomer lekker in mijn tuin, kippen om ons heen, wijntje erbij. Zo hebben we die song toen gemaakt en later in de studio opgenomen". Danny bedenkt vaak ideeën voor songs en maakt de schetsen en zoekt er dan een zanger of zangeres bij. Het maakt het album divers. Zo zijn er naast Spike, Tim Knol en Bertolf zangeressen te horen als Cato van Dijck van My Baby en relatieve nieuwkomer Robin Kester.

Maar ook de zangeres van Danny's oude band Mister and Mississippi, Maxime Barlag, is te horen op La Belle Epoque 2. "Sinds het uit elkaar gaan van mijn oude band had in niet meer met Maxime gezongen", vertelt Danny. "Het was echt leuk en ook wel emotioneel om weer een song met haar te maken en op te nemen."

Tekst gaat door onder de foto.

Danny samen met Maxime Barlag van zijn oude band Mister and Mississippi - Foto: Beeld Gibson

Danny is geboren en getogen in Den Helder. Hij heeft er een fijne jeugd gehad. Daar werd ook de basis gelegd van zijn muziek carrière. "In Den Helder had je best een levendige muziekscene. De jongens van Dik Hout komen er natuurlijk vandaan, maar je had ook zalen waar leuke bands uit heel Nederland optraden", vertelt Danny. "Ik heb in mijn puberjaren zelf in allerlei bandjes gezeten en ook veel in kroegen en op straat gespeeld. Zo leer je het wel."

In de muziek die Danny nu maakt, klinkt het eind van de jaren zestig door met the Kinks, Crosby, Stills, Nash and Young, The Stones en The Byrds. "Bij al deze bands stond het liedje centraal en alles werd heel direct opgenomen", vertelt Danny. "Dat wilde ik op deze La Belle Epoque plaat ook. Momenten vangen, soms hoor je een vogel fluiten of een stoeltje kraken. Dat mag allemaal."

De muziek van La Belle Epoque heeft iets lichts en zomers, wat je eerder associeert met Texel dan met Den Helder. "Ik ben in Den Helder ook bij het strand opgegroeid", lacht Danny. "Maar een echte Beach Boy was ik niet, ik vond de zee vaak te koud."

Tekst gaat verder onder de foto

De jonge Danny in Den Helder - Foto: NH Media

Op 13 december 2023 staat Danny van Tiggele met een ware La Belle Epoque show in Tivoli Vredenburg in Utrecht. Tijdens het concert worden er nummers van La Belle Epoque 1 en 2 uitgevoerd en kun je optredens verwachten van Blaudzun, Tim Knol, Cato van Dijck, Pablo van de Poel, Judy Blank, Anne Soldaat, Maurits Westerik, Ruben Hein, Bent van Looy, Marien Dorleijn, Robin Kester, Maxime Barlag, Bas van Holt, Megan de Klerk, Anne Lieke Heusinkveld, Yorick van Norden, Paul Bond, Frank Kooijman & Marrit van Brummelen. 

Culture Club bij NH Nieuws

Culture Club is het wekelijks cultuurprogramma van NH Nieuws. Verslaggevers Roos Elkerbout en Ron Flens gaan om langs bij kunstenaars, bands, theatermakers en schrijvers  om in beeld te brengen wat er speelt op cultureel gebied in onze provincie. 
 
Culture Club is wekelijk te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.15 uur en dan ieder half uur herhaling.  Alle uitzendingen van Culture Club zijn te zien via deze link.