Ga naar Content

Kinderen tot 12 jaar gratis met de bus vanaf de kerstvakantie

Kinderen tot 12 jaar kunnen vanaf 23 december gratis meereizen met de bus. Het gratis busvervoer geldt in de regio's: Noord-Holland Noord, Haarlem en IJmond. De provincie trekt hiervoor jaarlijks 125.000 euro extra uit en wil met de nieuwe regeling het ov aantrekkelijker maken voor gezinnen.

Foto: Oxyman / Own work, CC BY 2.5

Kinderen kunnen alleen gratis met de bus als ze meereizen met een volwassene. In de regio Gooi en Vechtstreek geldt er sinds 2020 al een vergelijkbare regeling.

In Amsterdam gold tot eind november ook een soortgelijke regeling. Deze is nu afgelopen, maar gemeente Amsterdam en de GVB zijn bezig met een vervolg op de regeling.

In regio Zaanstreek-Waterland kunnen kinderen tot 11 jaar vanaf 10 december gratis met de bus reizen onder begeleiding van een betalende volwassene.

Een woordvoerder van de Provincie laat weten dat het straks met overstappen nog even opletten is als je bijvoorbeeld van de regio Haarlem naar naar een regio reist die geen gratis ov voor kinderen biedt. "Maar dat is ook zo als je de provinciegrens oversteekt", zegt ze. "Door het hele land komen dit soort initiatieven op gang, maar dat gaat nog niet overal even snel."

Ov aantrekkelijk maken

De Provincie Noord-Holland wil met de nieuwe regeling het gebruik van openbaar vervoer stimuleren. "Door kinderen gratis te laten meereizen, maken we het ov aantrekkelijker voor gezinnen. En als kinderen op jonge leeftijd al leren het ov te gebruiken, kiezen zij later ook vaker voor het ov", laat gedeputeerde mobiliteit en bereikbaarheid Jeroen Olthof weten via een persbericht. 

De regeling gaat op 23 december van start en heeft voor zover bekend geen einddatum. De woordvoerder laat weten dat het hier niet om een proef gaat en ieder geval tot de volgende aanbesteding zo blijft, en die is voorlopig nog niet in zicht.  

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.