Ga naar Content

Enthousiasme en zorgen over feest op de A10 voor 750ste verjaardag Amsterdam

Het feest dat over anderhalf jaar wordt georganiseerd op een groot deel van de ring kan rekenen op enthousiaste, maar ook verbaasde reacties. In 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar en wordt de A10 West, Zuid en Oost afgesloten voor verkeer. Naast de vraag wanneer het feestje is - zodat mensen er zelf bij kunnen zijn - roept het plan ook vragen op over de bereikbaarheid van de stad. 

Feest op de A10 - NH Nieuws

"Het heeft wel wat. Geen auto's en de ringweg ergens anders voor gebruiken", reageert een voorbijganger. Het festival zal plaatsvinden tussen de afslag van de A1 en de afslag A5. "Het is lang geleden dat er voor het laatst geen auto's reden hier", zegt een ander. "Geweldig, hoor. Wanneer maak je zoiets nog mee?"

Vrijdag 20 juni 2025 wordt het deel van de ring afgesloten na de avondspits. Zaterdag is het feest en zondag moet er worden opgeruimd. Maandagochtend moet de weg weer open zijn voor verkeer, voor de spits begint.

Eén groot festival vanaf afslag A1 tot afslag A5 - Foto: AT5

De plannen maken niet iedereen enthousiast. Sommige mensen vrezen dat de bereikbaarheid van de stad in het gedrang komt als zo'n belangrijke verkeersaders wordt afgesloten. "Ik zie het al gebeuren dat er files ontstaan. De hele binnenstad staat dan vast. Nee, ik vind het geen goed idee." Een ander is iets minder bezorgd, maar vindt het vooral onhandig. "Net als met de marathon; het maakt van de ene naar de andere kant komen lastiger."

Onduidelijk

Na een rondgang bij verschillende verkeersorganisaties, zoals de ANWB en de overkoepelende Mobiliteitsalliantie, is duidelijk dat er bij die verenigingen nog geen zorgen zijn. Vooral omdat er nog zoveel onduidelijk is. Volgens hen is het gewoon afwachten tot het plan verder is uitgewerkt en kunnen ze er nog niet veel over zeggen.

Nood- en hulpdiensten

De gemeente heeft anderhalf jaar om het plan uit te werken. Dat doet ze samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat en veiligheids- en vervoersorganisaties. Wat in elk geval wel duidelijk is, is dat er één rijrichting wordt ingericht als festival terrein en een andere rijrichting open blijft voor nood- en hulpdiensten.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]