De gemeente Medemblik besluit vanavond of zij toestemming geven voor de bouw van tijdelijke woningen voor arbeidsmigranten. De dorpsraden en omwonenden van de drie mogelijke locaties zijn sceptisch. Gaat het licht op groen, of belanden de ambitieuze bouwplannen alsnog in de ijskast?
Ze zijn niet meer uit Medemblik weg te denken. Honderden arbeidsmigranten uit voornamelijk Bulgarije, Hongarije, Polen en Roemenië komen jaarlijks deze kant op voor seizoenswerk.
In Medemblik liggen de banen vaak voor het oprapen. Grote logistieke bedrijven als de Action, Paul Jong en Hessing, alle drie gevestigd in Zwaagdijk-Oost, kunnen niet zonder deze buitenlandse werknemers. En ook de agrarische sector is er gebaat bij. Een tekort aan handen bedreigt de oogst, vertelde broccoliteler Meindert-Jan Botman uit Oostwoud eerder aan NH.
Inmiddels zijn die buitenlandse werknemers, arbeidsmigranten in jargon, een onmisbare schakel in de (lokale) economie geworden. Toch blijven gemeenten vaak worstelen met de vraag waar deze migranten moeten wonen. Nu wonen zij vaak op plekken die niet geschikt, daarvoor bestemd of veilig zijn. "Door een alternatief te bieden, zullen er woningen vrijkomen op de reguliere woningmarkt. En dat is weer gunstig voor woningzoekenden", voorspelt wethouder Jeroen Broeders.
Ook zal de gemeente intensiever controleren op illegale bewoning in de dorpskernen, mochten de drie gekozen locaties uiteindelijk gerealiseerd gaan worden.
Om welke locaties gaat het?
Aan de zuidkant van de Hoornseweg, even buiten Wognum, kunnen 300 arbeidsmigranten gaan wonen als het aan de gemeente ligt. Het terrein, genaamd 'Appelschenkbos', is zo'n drie hectare groot en betreft agrarische grond. Er is ruimte voor 150 woonunits met twee slaapkamers. Zo is er veel meer oog voor privacy.
In de Stationsbuurt, langs de A7 ter hoogte van de afslag naar Abbekerk, kunnen 164 arbeidsmigranten gehuisvest worden, waarvan 92 permanent. Het terrein, genaamd 'Benningbroek', is ongeveer één hectare groot. Er worden 164 woonunits geplaatst. Ook zijn er voorzieningen, zoals een restaurant om maar wat te noemen. Verder is er een beheerder aanwezig, waarbij ze ook met hun vragen terechtkunnen.
Tussen de Markerwaardweg en Grutteweide, ter hoogte van Onderdijk en Wervershoof, is er plek voor 300 arbeidsmigranten. Het terrein, genaamd 'Workinn', is zo'n vier hectare groot waar genoeg ruimte is voor vijf gebouwen.
Het initiatief 'Groenpark Westfriesland' van Johan Wokke, van Wokke Vastgoed, is door de gemeente afgewezen omdat dat de 'karakteristieke lintbebouwing van Benningbroek' die kenmerkend is voor de gemeente zou doorkruizen.
Toch komt er vanuit verschillende hoeken kritiek op de drie gekozen locaties. Zo is de dorpsraad van Wognum ’verre van enthousiast’ over de locatie 'Appelschenkbos'.
Naast ’een mooi stukje agrarisch gebied' dat verloren gaat, vreest het dorp voor méér bebouwing tussen de Hoornseweg, de historische spoorlijn Hoorn-Medemblik en Kromme Leek. Ook wijst voorzitter Peter Koopman op de verkeersdrukte die op de toch al overbelaste Hoornseweg zal toenemen.
'Zeer afgelegen'
Een paar kilometer verderop klinkt er ook kritiek. Nadat buurtbewoners van de Stationsbuurt in Benningbroek al hun ongenoegen hadden geuit over de mogelijke komst van 164 arbeidsmigranten, zetten nu ook de dorpsraden van Twisk en Abbekerk/Lambertschaag vraagtekens bij het bouwplan.
"Het lijkt in strijd met het provinciaal beleid vanwege de ligging in het Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL)", schrijven ze in een gezamenlijke brief. Hier geldt dat grote woningbouw niet langer is toegestaan om het 'cultuurlandschap te beschermen'. Ook ligt de beoogde locatie volgens hen 'zeer afgelegen' en aan een doodlopende weg. "De aanwezigheid van voorzieningen, alsook het aanmoedigen van integratie met omwonenden, is daardoor zeer beperkt." En: "Wij vragen ons ook af of de ligging pal naast de A7 niet maakt dat de locatie te maken krijgt met bijvoorbeeld de hindercirkel en te hoge fijnstofwaardes van de A7."
Dichterbij werk
Ook bij de locatie 'Workinn' in Wervershoof worden vraagtekens geplaatst. Hoewel LTO Noord het belang van goede huisvesting onderstreept, pleit de belangenorganisatie ervoor om arbeidsmigranten dichterbij werk te huisvesten. "De locatie is ver weg van voorzieningen en nabij percelen waarop gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt", aldus LTO. "In de motivering wordt op geen enkele wijze aangegeven hoe ze daar rekening mee gaan houden."
Vanavond is de gemeenteraad aan zet. Als die vanavond instemt met de locaties die voorgedragen zijn, worden er vervolgstappen genomen als burgerparticipatie en een haalbaarheidsonderzoek.
Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]