Ga naar Content

Overlast en vernielingen bij basisschool Bovenkarspel: "Er moet iets gebeuren"

Een leerling van negen jaar die met een mes achterna wordt gezeten, een fiets die in vlammen op gaat en vernielingen aan schooltoestellen. Het is al lange tijd onrustig in de omgeving van de Gideonschool en 't Palet in Bovenkarspel. Ouders luiden de noodklok. "Kinderen moeten niet bang zijn om buiten te spelen."

Van de fiets van Brandon is niets meer over - Foto: Aangeleverd

Er is al langere tijd sprake van overlast in de straat Princenhof en daar moet een einde aan komen, vinden ouders Mariska Ott en Linda Sier. Hun kinderen zitten op de Gideonschool en ze maken zich zorgen over de veiligheid van hun kroost. "Er moet iets gebeuren", zeggen ze.

Vooral buiten schooltijd - in de avonden en in het weekend - is het raak op, met name, het schoolplein van de Gideonschool. Schooltoestellen worden vernield en gesaboteerd, en rubberen tegels in de brand gestoken. Kinderen worden geïntimideerd en bedreigd. Het zou gaan om een groep jongeren tussen de 10 en 15 jaar. Directeur Marieke Broens van de Gideonschool slaapt er wel eens slecht van. "Hoe erg gaat het worden? Straks vliegt de school een keer in de fik."

"Hoe erg gaat het worden? Straks vliegt de school een keer in de fik"

Marieke Broens - directeur Gideonschool (Bovenkarspel)

Nare incidenten volgen zich de laatste dagen in rap tempo op. Dinsdag werd de 9-jarige zoon van Linda achterna gezeten door een leerling van een andere school, die een stanleymes vast had. Mariska kon het mis afpakken en informeerde Linda. "Hij zei dat hij het gevonden had." 

Afgelopen weekend vonden Mariska en haar zoon Brandon (8) zijn fiets compleet verbrand terug op het schoolplein. "Hij stond op slot, in het fietsenrek. Daar hebben ze hem uit weten te halen en uiteindelijk is hij op het plein in brand gestoken. Waarschijnlijk via een vuurwerkbom. Er is niets meer van over. Dat doet ons veel verdriet. We wilden hem één keer een nieuwe fiets geven en dat was deze. We hebben ervoor moeten sparen en hij was nog geen jaar oud", treurt Mariska. 

Stoer en moedig

Drie van de zes daders hebben zich inmiddels gemeld bij Mariska. "Ze komen morgen excuses aanbieden. Dat vind ik wel erg stoer van ze, daar is moed voor nodig. Ik vind het, ondanks alle ellende, een mooi signaal van hoe het ook kan. Om op te komen voor de dingen die verkeerd zijn gegaan." Ze twijfelt nog of ze aangifte gaat doen.  

Vanaf afgelopen zomer rommelt het al, weet ook Broens. "Kleine vernielingen, grote vernielingen, vuurwerkbommetjes, deodorantbussen die in de fik worden gestoken met een grote knal tot gevolg. Totaal onnodig allemaal. We hebben gelukkig veel contact met de school naast ons, 't Palet, maar ook met ouders, bewoners, de Buurtverbinders, de jongerenwerker en de wijkagent. Het is een gezamenlijke zorg en we blijven met elkaar in contact. Dat is het positieve, maar verder is het allemaal heel vervelend als je in het weekend weer berichtjes krijgt dat het weer raak was. Ik heb er flink de pest over in." 

"Kleine vernielingen, grote vernielingen, vuurwerkbommetjes, deodorantbussen die in de fik worden gestoken"

Marieke Broens - directeur Gideonschool (Bovenkarspel)

Sociale controle en camera's 

24 uur per dag surveilleren is voor een school niet te doen. "We hebben bij de gemeente aangegeven dat we de bosjes rondom de school veel lager willen hebben, omdat er dan veel meer zicht is op het plein. Meer sociale controle dus. Dat willen de omwonenden ook graag en we hebben de vraag al meerdere keren aan de gemeente gesteld. En we zijn aan het kijken of we camera's kunnen ophangen. Ik hoop dat dat mag qua privacy. Dus áls we dan iets zien, dat we er ook iets mee kunnen."

Ook ouders Mariska en Linda hopen dat de overlast op en rond het schoolplein snel voorbij is. "Veel ouders maken zich zorgen over de veiligheid van de kinderen. Het is hier een kinderrijke buurt. Als het niet veilig is, moet je je kinderen naar binnen halen. Dan krijg je isolatie en dat wil je ook niet. Kinderen moeten niet bang zijn om buiten te spelen."

Politie vaker aanwezig: "Getuige van vernieling? Bel 112"

Bij de politie zijn meerdere meldingen van vernielingen op Princenhof bekend. De wijkagent is op de hoogte van de overlast en rijdt extra vaak langs. "Het probleem is vaak dat, als er een melding  wordt gemaakt, het leed al is geschiet als wij aankomen. Dan is er niemand meer", zegt een woordvoerder van de politie. "Maar we houden de boel wat vaker in de gaten. Als mensen getuige zijn van overlast, bel dan direct de politie. En bij vernielingen of als de veiligheid in het geding is, mag 112 altijd gebeld worden."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]