Er is binnen alle Nederlandse gemeenten onderzoek gedaan naar misstanden, wangedrag of andere foute praktijken. RTL zocht uit dat ruim 900 gemeenteambtenaren in ongeveer drie jaar tijd zijn berispt. Binnen West-Friesland zijn er gevallen gemeld in de gemeenten Hoorn en Medemblik. Het gaat hierbij om zeven zaken die (deels) gegrond zijn verklaard.
In totaal hebben 331 van de 342 gemeentes in Nederland meegewerkt aan het onderzoek. In West-Friesland is gebleken dat in de meeste gemeenten geen gevallen zijn gemeld van wangedrag door ambtenaren. In Hoorn en Medemblik zijn wel enkele misstanden gemeld.
In Hoorn is in de afgelopen drie jaar het contract van een medewerker beëindigd, omdat die intimiderend gedrag van een leidinggevende vertoonde in de richting van medewerkers. Twee andere zaken zijn afgedaan met een gesprek. In totaal telt Hoorn veertien meldingen, waarvan het merendeel gaat over de ongewenste omgangsvormen. In de helft van deze gevallen is niet bekend of de melding juist gedaan is.
Gedrag zorgt voor onveilige sfeer op werkvloer
In de gemeente Medemblik is één melding afgedaan met een vaststellingsovereenkomst. Bij een andere melding heeft de desbetreffende medewerker een officiële waarschuwing gekregen. In een brief van Medemblik aan RTL komt naar voren dat het gedrag van deze persoon voor 'een onrustige sfeer op de werkvloer zorgde'.
"Concrete voorbeelden van uw gedrag: Het vernederen van een collega in een gesprek met toekomstig leidinggevenden. Intimiderende uitspraken naar collega’s met onprettige toon en kwetsende opmerkingen door het oordelen over het werk van anderen en het oordelen over de kwaliteit van collega's op de werkvloer", zo valt er te lezen in de brief.
Raadsvragen gesteld in Medemblik
Naar aanleiding van het onderzoek heeft de lokale partij Hart voor Medemblik een aantal raadsvragen gesteld. "Als fractie hechten wij groot belang aan integriteit, transparantie en respect binnen onze gemeente organisatie", stellen ze in een brief. "Het recente onderzoek, dat licht werpt op integriteitsmeldingen binnen Nederlandse gemeenten, heeft ook onze gemeente Medemblik niet onberoerd gelaten."
Hart voor Medemblik vraagt daarom onder meer aan de verantwoordelijke portefeuillehouder of uitgelegd kan worden wat de huidige stand van zaken is met de twee gemelde integriteitskwesties in Medemblik.
Ook vragen zij welke stappen zijn gezet om onderzoek te doen naar de beschuldigingen, en welke maatregelen er genomen zijn om ervoor te zorgen dat dit zich niet herhaalt. Tevens willen zij weten hoe de gemeente er voor zorgt dat ambtenaren - inclusief leidinggevenden en bestuurders - zich bewust zijn van de normen en waarden die binnen Medemblik worden gehanteerd, en hoe op de naleving ervan wordt toegezien.
Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]