Ga naar Content

Amsterdam ondersteunt GGD Zaanstreek-Waterland wegens personeelstekort

Recentelijk heeft de GGD Zaanstreek-Waterland besloten een deel van de infectieziektebestrijding tijdelijk over te dragen aan de GGD in Amsterdam. Dit vanwege 'aanhoudende uitdagingen' bij het aantrekken van gekwalificeerd personeel. Een vacature voor een verantwoordelijk arts in Zaanstreek-Waterland blijft onvervuld.

De uitvoering van alle coronagerelateerde diensten door de GGD blijft plaatsvinden binnen de regio Zaanstreek-Waterland - Foto: ANP

Volgens een woordvoerder van de GGD Zaanstreek-Waterland kampt de organisatie al langer met onderbezetting. De tekorten zijn zo nijpend, dat bepaalde dienstverlening niet meer door de GGD in de regio zelf kan worden uitgevoerd. 

Zo neemt de GGD Amsterdam vanaf juni dit jaar al de taak seksuele gezondheid waar. Alle inwoners uit Zaanstreek-Waterland die een soa-test moeten afnemen, doen dit dus al een tijdje in de hoofdstad. 

Het aanhoudende personeelstekort lijkt een halfjaar later niet veel beter. Daarom is besloten om een deel van de infectieziektebestrijding tijdelijk in Amsterdam uit te voeren. "Het gaat hierbij onder meer om het de wettelijke taken met betrekking tot meldingsplichtige infectieziekten. Zoals bron- en contactonderzoek en de daaruit voortvloeiende maatregelen, registratie en monitoring van infectieziekten in de regio."

Ongeveer 35 inwoners zullen naar schatting fysiek hinder ervaren van de tijdelijke oplossing. De coronavaccinaties worden voorlopig nog wel door GGD Zaanstreek-Waterland uitgevoerd. 

Onduidelijke toekomst 

Het is onduidelijk hoelang de GGD's samen blijven werken. Wel benadrukt een woordvoerder dat het tijdelijk is, en alle partijen hard op zoek zijn naar een toekomstbestendige oplossing. De GGD kampt al jaren met capaciteitsproblemen, voornamelijk op het gebied van artsen. En juist deze zijn noodzakelijk om taken binnen de infectieziektebestrijding omdat een arts medisch eindverantwoordelijk is.

Waarom er specifiek in de regio Zaanstreek-Waterland geen artsen te vinden zijn, wordt niet duidelijk. Wel dat een woordvoerder weten dat de krapte niet uniek is: "Meerdere (kleinere) GGD'en kampen met capaciteitsproblemen."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.