Start van hoofdcontent

Edam-Volendam

nl

Volendamse schaatsvereniging zet wereldrecord langste polonaise op ijs

24 november 2023, 20.01 uur · Aangepast 26 november 2023, 13.41 uur · Door Jeroen Rooseboom de Vries

Schaatsvereniging Volendam heeft vandaag een heel bijzonder wereldrecord neergezet op de ijsbaan in Hoorn. Zo'n 350 mensen (kinderen, een Sint en zijn Pieten en begeleiders) hebben daar de langste polonaise op schaatsen op het ijs ooit gevormd. "Ik ben megatrots op de kinderen."

Wereldrecord langste polonaise op ijs - NH Nieuws

Om te oefenen heeft de schaatsvereniging vorige week al een generale repetitie gehouden. Maar die ging niet goed. Daarom was het nog wel even spannend of het vandaag wel zou lukken. "Het ging vandaag in één keer goed", vertelt Edwin de Boer van de vereniging trots. "Monique Smit gaf met een Sinterklaasliedje het ritme aan en daardoor is het heel goed gegaan."

Het was een behoorlijk serieuze aangelegenheid, want er waren er zelfs afgevaardigden van de International Records Support Group uit Genéve (Zwitserland) afgereisd naar de schaatsbaan in West-Friesland om de poging te registreren en certificeren. 

Op het officiële document staat 185 deelnemers in plaats van 350, omdat alleen kinderen meetelden voor de polonaise. De Goedheiligman telde dus niet mee. 

Tekst loopt door onder de foto.

Jenny Smit en Edwin de Boer - Foto: Aangeleverde foto

De vereniging besloot de poging te ondernemen ter ere van het 60-jarige bestaan van Schaatsvereniging Volendam. Die vereniging trekt al zo'n 30 jaar elke vrijdag met twee- tot driehonderd kinderen naar de ijsbaan in Hoorn. Jenny Smit, zus van Jan Smit, was er ook bij om de boel te presenteren. 

Groot feest

De aanwezige kinderen, in de leeftijd van 6 tot 10 jaar oud, hebben enorm genoten van het hele spektakel, vertelt Edwin. "Ze vonden het fantastisch, het was een groot feest. In het begon was het ook nog wel een beetje spannend, omdat Sinterklaas er natuurlijk ook was. Maar ze deden het erg goed. Ik ben megatrots op de kinderen en de rest van de organisatie."

Edwin weet niet of hij en zijn vereniging nu op meer wereldrecords gaan jagen. "Eerst maar eens van deze genieten", lacht hij.

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.