Ga naar Content
Haarlem

Organist Ton voelt zich uitverkoren: Willibrordusorgel is een pronkjuweel

25 november 2023, 18.01 uur · Aangepast 27 november 2023, 08.47 uur
Door: Fred Segaar · Foto: NH Nieuws

De Koepelkathedraal in Haarlem, ook bekend als de Kathedrale Basiliek Sint Bavo, bestaat 125 jaar. NH besteedt daar de komende weken in een serie ruim aandacht aan, te beginnen met een reportage over het beroemde Willibrordusorgel. Dit orgel viert ook een jubileum: het bestaat een eeuw. 

Het Willibrordusorgel is het belangrijkste van de vier aanwezig orgels in de basiliek en staat centraal tijdens de concerten. Het is ontworpen voor de Rooms-Katholieke kerk St.-Willibrordus buiten de Veste in Amsterdam. Bij de sluiting van die kerk ontsnapte het orgel maar ternauwernood aan de sloopkogel. Daar prijzen ze zich in Haarlem nu nog steeds gelukkig om. Het geluid van 'de Willibrordus' is indrukwekkend.

De tekst gaat verder onder de reportage over het Willibrordusorgel, organist Ton van Eck en orgel-stemmer Hans van Gelderen.

Willibrordusorgel - NH Nieuws

Organist Ton van Eck voelt zich 'uitverkoren' dat hij al 23 jaar de toetsen van het orgel mag beroeren. Hij ontdekt nog steeds nieuwe eigenschappen van de eeuweling. ''Spelen op het Willibrordusorgel is elke keer weer een voorrecht'', zegt hij, ''vooral sinds de restauratie een paar jaar geleden is het een genot.''

Het Willibrordusorgel is sinds 1995 een historisch rijksmonument. De kosten van het onderhoud komen voor een belangrijk deel voor rekening van de donateurs van de Stichting Willibrordusorgel. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]