Ga naar Content

Weg met die gladde tegels? Stationsplein Haarlem gaat op de schop

Niet voor het eerst gaat het Stationsplein in Haarlem op de schop. Het plein moet veiliger worden, meer ruimte geven aan fietsers en er komen zeker 5.000 fietsparkeerplekken bij. Het is nog niet bekend hoe het nieuwe Stationsplein eruit gaat zien. Daarover mogen Haarlemmers en reizigers meepraten.

Stationsplein Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Het plein aan de centrumkant van het station is twaalf jaar geleden helemaal opnieuw ingericht. Dat kostte veel geld en die kosten liepen al snel verder op, omdat het Chinese natuursteen niet bestand bleek tegen het gewicht van alle bussen. Die vernieuwing kostte de gemeente destijds ruim 30 miljoen euro.

Het plein is nu erg onoverzichtelijk. Bussen en voetgangers zitten elkaar in de weg en voor fietsers is er geen logische route over het plein. Bovendien is het plaveisel op het busstation erg glad als het regent. Gele borden waarschuwen daar ook voor. Die gladde tegels mogen, wat veel reizigers betreft, verdwijnen.

Drie keer scheepsrecht?

In juli 2021 ging de gemeenteraad van Haarlem al akkoord met de toekomstvisie voor het Stationsplein. Maar hoe het plein er daadwerkelijk uit moet komen te zien, is nog niet duidelijk. Raadslid Frank Visser van de ChristenUnie liet twee jaar geleden al weten dat het busstation in ieder geval moet blijven. 

Visser vindt dat eerdere opknapbeurten van het Stationsplein niet goed zijn gelukt. Eerst werden monumentale panden gesloopt en vervangen door een lelijk busstation. Daar kwam het huidige plein voor in de plek. "We moeten het nu goed doen, drie keer is scheepsrecht", zei Visser.

Een van de oudste foto's van het Stadionplein uit 1909. Tekst gaat door onder de afbeelding.

Een van de oudste foto's van het Stationsplein uit 1909 - Foto: Noord-Hollands Archief

In die toekomstvisie van 2021 stond nog dat het busstation moest verdwijnen. Maar de gemeente meldt nu dat er een veilig, aantrekkelijk busstation moet komen met voldoende plek voor de fiets. En er komen nog eens 5.000 fietsparkeerplekken bij. 

Waar het busstation en de fietsenstallingen komen, moet nog worden bepaald. Haarlemmers, reizigers en belangenorganisaties als de Fietsersbond en reizigersvereniging Rover mogen er in het eerste kwartaal van 2024 over meepraten.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]