Ga naar Content

18-jarige ligt doodgeschoten in tuin van Alkmaarse woning, man (58) opgepakt

Een 18-jarige is gisteravond dood gevonden in een tuin van een woning aan de Baansingel in Alkmaar. Onder inwoners circuleert een heftige video van het slachtoffer. De politie denkt dat hij is neergeschoten en heeft een Alkmaarder (58) opgepakt. 

Foto: Maaike Polder / NH Nieuws

"Ik hoorde een vrouw schreeuwen: hij is dood, hij is dood." De hevig geëmotioneerde buurvrouw Demelsa vertelt deze morgen hoe ze gisteren twee knallen hoorde en uren later zag hoe een lijkzak door agenten uit een van de woningen onder haar werd gedragen. 

Die middag rond 17.15 uur werden agenten opgeroepen voor een ruzie in de straat. Mensen verklaarden ook schoten te hebben gehoord, aldus een woordvoerder van de politie.

Volgens een buurtbewoner zitten er dan gaten in de voorruit van de hoekwoning. Het is onduidelijk wat er toen precies is gebeurd, maar het slachtoffer wordt vervolgens pas om 19.50 uur gevonden.

Het gaat om een tiener die staat ingeschreven in de gemeente Waadhoeke in de provincie Friesland. Hij lag in de achtertuin van een woning. Onder Alkmaarders circuleert een heftige video van het vermoedelijke slachtoffer. 

Tekst gaat verder onder de foto

Deze gaten zaten volgens een omwonende 's middags al in het raam - Foto: Maaike Polder / NH Nieuws

Op die beelden, van boven gefilmd, zie je een man die van boven ontkleed is. Hij ligt voorover op de grond in een plas bloed.

Opvallend is dat hij in de tuin ligt náást de hoekwoning waarvan het raam kapot is en die is afgezet door de politie. Hoe hij daar terecht is gekomen is niet duidelijk. De politie onderzoekt de zaak. Een 58-jarige Alkmaarder is 's avonds laat nog opgepakt.

Wat de connectie is tussen het slachtoffer en de verdachte is nog niet bekendgemaakt. Er gaan roddels in Alkmaar dat het gaat om vader en zoon, maar dat is volgens de politie niet waar.

Een woordvoerder laat zelf nog weten dat er een hond is meegenomen door de dierenambulance 'omdat er niemand meer was om voor te zorgen'. 

'Overlast van bewoner'

Buren beschrijven het hoekhuis als een 'buurtcafé met rare mensen' en 'louche figuren' die in en uitlopen.  "Ik herken thuislozen uit de stad. Ik vermoed dat het een drugshol is", aldus een buurman die anoniem wil blijven.

Hij zegt dat de politie afgelopen zomer minimaal acht keer voor de deur stond. "Eén keer is de bewoner zelfs met getrokken pistool uit zijn woning gehaald." De autoriteiten zijn bekend met overlastmeldingen in de wijk, melden ze desgevraagd. 

Uit cijfers van de politie blijkt dit jaar dat er meerdere keren is gebeld voor incidenten rondom jeugd, dronkenschap en drugsgebruik.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Maaike Polder / NH

Ook Demelsa kent de overlast. Terwijl ze de luier van haar zoontje verschoont, vertelt ze dat een van de bezoekers van het huis laatst haar fietspomp had gestolen. "Er wordt ook weleens 's nachts aangebeld hier."

De alleenstaande moeder is heel erg overstuur van wat ze gisteravond heeft gehoord en gezien. "Het is gewoon moord." Op de bank ligt een kussen en haar dekbed. "Ik slaap al weken beneden, boven kom ik niet in slaap. Ik voel me hier onveilig."

Reactie politie op circulerende video:

"Mocht je een filmpje binnenkrijgen waarop een slachtoffer te zien is, vertel de afzender dat het delen moet stoppen en verspreid het niet verder. Het tonen en delen van zo'n filmpje is schadelijk. Voor nabestaanden en het slachtoffer. Je weet immers niet of er al familie is gewaarschuwd. Het politieonderzoek wordt geschaad als er bewijzen verspreid worden. Ontvangers worden ongevraagd geconfronteerd met schokkende beelden, wat tot psychische klachten kan leiden. Meld het direct bij de politie als je zo'n filmpje ontvangt."