Ga naar Content

Gerelateerde videos

De griezelige berenklauw is heel erg lekker, er valt veel te smullen in de wegberm

"Dat is duizendblad, de verse blaadjes smaken peterselie-achtig, erg lekker hoor." Op weg naar de Noorder-IJplas in Amsterdam Noord is ecoloog Joost Janmaat meteen begonnen met verzamelen. "Wel even uitkijken voor de hondendrollen hoor." Dat advies nemen we ter harte. Liever nog gaan we even verderop kijken om wat lekker spullen te verzamelen waar Pieter Kok iets moois mee kan maken.

Stephan met stadsecoloog Joost op berenklauwjacht - Foto: NH Nieuws

De grote verrassing van vandaag is de berenklauw. "De grote of Amerikaanse berenklauw is linke soep. Die veroorzaakt zonneallergie met dikke blaren als gevolg. Maar de Europese berenklauw is een ander verhaal, die kan je gewoon eten." En hop, daar steekt Joost een jong vers blaadje berenklauw in zijn mond.

De tekst gaat verder na de foto

Zaadjes van berenklauw zijn een smaakmaker! - Foto: NH Nieuws

En dan de zaadjes van de berenklauw, die zijn zo bijzonder! "Kijk, deze zaadjes zijn inmiddels bruin, dus helemaal uitgerijpt.", zegt Joost terwijl hij een oude bloemkroon in zijn hand pakt, "Proef maar." Wow! Echt, je weet niet wat je proeft. Sinasappel, kruidnagel en koriander; er flitst van alles door mijn hoofd. Daar gaat Pieter heel blij van worden.

De tekst gaat verder na de foto

Is gebakken pattison net zo lekker als biefstuk? - Foto: NH Nieuws

Pieter heeft inmiddels zijn keuken opgezet in de stal van de familie Smit in Stompetoren. Die heeft naast koeien in de stal ook een winkel aan huis: Smit's Boer en Goed. Pieter kijkt er verlekkerd rond: "Wat een mooie knolselderij. Spruitjes! Die gaan we grillen, dat wordt heerlijk. En heb je een entrecote of zo?" Pieter wil graag kijken of een gebakken patisson net zo smaakt als biefstuk, zoals Stephan beweert.

De tekst gaat verder na de foto

Soep van knolselderij met duizendblad en berenklauwzaad - Foto: NH Nieuws

Ingrediënten Knolselderijsoep met salsa verde van berenklauw

1 knolselderij 

1 ui

1 liter kippenbouillon

3,5 dl room

30 spruiten

½ pattison (of andere zachte pompoen soort)

Een paar paddenstoelen

Boter

Verse bol knoflook

Tabasco

Peper en zout

Wat groene kruiden, duizendblad, Amerikaanse berenklauw (let op wat je plukt!!) (als je niet zelf plukt, neem wat peterselie, munt en andere zachte kruiden)

Witte wijnazijn

Olijfolie

evt. een mooi stukje rundvlees (biefstuk of entrecote)

 

extra benodigdheden: staafmixer

Uiteindelijk staat Pieter te koken tussen de koeien. Buiten stormt en regent het, binnen vult de stal zich met de lucht van een heerlijke soep.

Snij de groene kruiden fijn en maak er een salsa verde van door een scheutje wittewijnazijn toe te voegen, net als wat zout, peper en olijfolie. 

Snij de ui fijn en zet apart. Snij de knolselderij schoon en daarna in blokken van ongeveer 2 centimeter. Doe een klont boter in een flinke pan en fruit de ui op medium hoog vuur. Voeg als de ui glazig is de knolselderij toe en bak even mee. Voeg de bouillon toe tot alles onder staat en kook in ongeveer 15 minuten gaar. 

Maak ondertussen je spruiten schoon en halveer ze. Ontpit de pattison en snij in plakken. Snij de paddenstoelen in plakken. 

Pureer de soep en voeg de room toe, breng op smaak met zout en tabasco, kook op laag vuur nog even door.

(Als je wat vlees erbij maakt, bak dit dan meteen na de spruiten in de pan in wat olie en volg de stappen die je ook voor de pattison doet.)

Bak de spruiten zonder vet in een pan tot ze een mooie bruine kleur hebben. Haal ze uit de pan en zet apart. Doe wat olijfolie in de pan en bak de pattison plakken bruin. Voeg als het mooi kleur heeft een klont boter toe. Snij wat knoflook van de bol en doe erbij. Roer de pattison er goed doorheen. Haal het vlees uit de pan en doe de paddenstoelen erin en bak ook die tot ze een beetje kleur hebben.

Maak nu het bord op door de soep erin te doen, de spruiten, pattison en paddenstoelen erop te leggen. Maak af met de salsa verde.

 

Eet smakelijk!