Start van hoofdcontent

Amsterdam

nl

Buurt geschokt na fatale schietpartij bij Nieuwmarkt Amsterdam

20 november 2023, 18.02 uur · Aangepast 21 november 2023, 08.36 uur · Door Jimmy Miltenburg

De schietpartij in een coffeeshop aan de Kloveniersburgwal waarbij zondagavond een 33-jarige man uit Zoetermeer om het leven kwam, raakt de buurt. Toch lijken ze niet bang. "Misschien is het helaas zo dat je aan bepaalde dingen gewend raakt."

Buurt na fatale schietpartij - NH Nieuws

De politie heeft de eerste details over het incident bekend gemaakt. De verdachte is een 40-jarige man, die gisteren na het incident in Duitsland is aangehouden. "Hij is gevlucht en we zijn er met behulp van getuigen en camerabeelden achter gekomen waar en in welk voertuig hij reed", aldus Lex van Liebergen van de politie Amsterdam. "We hebben hem in samenwerking met de Landelijke Eenheid, politie Oost-Nederland en de Duitse politie aan kunnen houden net over de grens, in Duitsland."

"Het is misschien helaas zo dat je aan bepaalde dingen gewend raakt"

buurtbewoner

Het slachtoffer is in de coffeeshop neergeschoten. Daar is hij gereanimeerd en naar het ziekenhuis vervoerd, maar hij bezweek uiteindelijk in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. "Verschrikkelijk, het lijkt wel of dat tegenwoordig heel makkelijk op bestelling gaat", aldus een buurtbewoner. Een ander vult aan: "Het is wel close to the bone, zoals ze in Amerika zeggen. Dus ja, wat dat betreft heb je wel een groeiend gevoel van onheil zou ik bijna zeggen. Daar ontkom je gewoon niet aan."

De coffeeshop was iets voor het middaguur weer open. Van de schietpartij was nadat de glaszetters klaar waren niets meer te zien. Onduidelijk is of het glas vervangen moest worden vanwege kogelgaten of vanwege andere schade. Hoewel de buurt wel schrikt van het incident, verandert er voor velen weinig aan hun gevoel van veiligheid geven ze aan. "Het is niet zo dat ik nu met bibberende knieën de deur uitga ofzo", aldus een buurtbewoner. "Het is misschien helaas zo dat je aan bepaalde dingen gewend raakt."

Getuigen

De politie heeft gisteren meerdere getuigen gesproken, maar is nog op zoek naar meer verklaringen van mensen die aanwezig tijdens de schietpartij. "We begrijpen dat mensen het heftig vinden en zich afvragen of het verband houdt met het criminele circuit of in de relationele sfeer, maar dat is nu te vroeg om daar iets over te zeggen", aldus Van Liebergen. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]